Європа задоволена поясненнями Києва щодо транзиту російського газу

Четвер, 25 жовтня 2007, 16:09

Комісія експертів Євросоюзу задоволена роз'ясненнями Києва щодо ситуації з транзитом газу в країни Європи через територію України.

Про це йшлося в ході засідання координаційної газової групи експертів Євросоюзу, що відбулося в четвер у Брюсселі, повідомив після закінчення засідання радник місії України при ЄС з енергетичних питань В'ячеслав Княжницький.

"Було роз'яснено, що внутрішні потреби України в газі забезпечуються одною компанією, і до "Газпрому" це не має ніякого відношення. "Газпром" забезпечує транзит", - відзначив радник.

"Це їх (європейських експертів) задовольнило, вони зрозуміли, що ці питання не пов'язані і ніяким чином не можуть позначитися на безпеці транзиту", - додав він.

За словами Княжницького, у ході даного засідання "у черговий раз розглядалися основні питання, що стосувалися технічних аспектів передачі газу".

Радник відзначив, що ці питання мали потребу в поясненні, тому що "європейці не дуже добре собі їх представляють", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Представник України підкреслив, що Київ вважає за необхідне "бути абсолютно відкритим з ЄС у газових питаннях". "Усі нез'ясовані питання потрібно було пояснити", - сказав він.

Княжницький відзначив, що українська сторона взяла участь у даному засіданні, незважаючи на те, що офіційно запрошення для участі в цьому заході були передані тільки напередодні засідання в середу.

Разом з тим російська сторона в ході цього заходу представлена не була.

За словами радника, у висновку українська сторона підкреслила свою позицію щодо готовності продовжити в разі потреби консультації з європейською стороною "на будь-якому рівні".

"Єдине - ми вимагаємо до себе поваги і своєчасного оформлення запрошення експертам", - додав Княжницький.

Зі своєї сторони представник Єврокомісії - споуксмен єврокомісара з питань енергетики Ферран Тарраделлас Еспуні заявив, що ситуація з транзитом газу з Росії через Україну не викликає стурбованості.

Крім того, він відзначив, що Єврокомісія вдячна Україні "за бажання роз'яснити Єврокомісії і газовій консультативній групі ситуацію в цій справі і відповісти на питання, що виникли в країн-членів ЄС".

Як відомо, європейська сторона заявила про намір запросити на засідання газової координаційної групи представників України і Росії в зв'язку з газовим конфліктом, що стався на початку жовтня, у ході якого Москва знову обвинуватила Київ в існуванні боргу за поставлений газ.