Кінах думає, що ціна на газ несе Україні "серйозні проблеми"

Середа, 28 листопада 2007, 11:37

Ціна на імпортний природний газ у 2008 році буде формуватися з урахуванням рівня тарифу на транзит газу територією України.

Про це під час засідання уряду у середу заявив міністр економіки Анатолій Кінах.

На питання, якою саме може бути ціна на газ у 2008 році для Україні, враховуючи подорожчання Туркменського газу для Росії, Кінах не зміг дати точної відповіді.

"У разі, коли газ буде коштувати для України більше 180 доларів за 1 кубометр, у таких галузях, як хімічна промисловість, можуть бути серйозні проблеми, адже там вкрай мало можливостей для зменшення собівартості продукції", - сказав він.

Кінах також повідомив, що, за непідтвердженими даними, туркменська сторона має наміри перейти з 2009 року на формування ціни на свій газ на основі стандартної формули визначення середньоєвропейської ціни на природній газ.

Крім того, Кінах зазначив, що не можна допускати, щоб "у майбутньому змінювалася ціна на туркменський газ, а Україна залишалася в ролі спостерігача, як це сталося напередодні".

Як відомо, раніше "Газпром" та відповідні структури Туркменістану домовилися про те, що ціна на туркменський газ для Росії у першому півріччі 2008 року підвищиться до 130 доларів за 1 кубометр, а у другому – до 150 доларів.