У "НУ-НС" бояться, що Плющ "піде у вільне плавання"

Понеділок, 17 грудня 2007, 14:36

Депутат фракції "Наша Україна – Народна Самооборона" Іван Стойко закликає соратника Івана Плюща здати депутатський мандат.

Про це Стойко, що колись очолював Тернопільську облдержадміністрацію, заявив на прес-конференції у Тернополі, повідомляє УНІАН.

"Коли Плющ не підписав коаліційну угоду, не голосує за голову Верховної Ради, за кандидатуру прем’єра – як ця людина морально може знаходитися в цій політичній силі, в списках якої він потрапив в парламент?", - запитує Стойко.

На його думку, до Плюща "не зважаючи на його заслуги перед Україною, не зважаючи на його вік" потрібно було б застосувати закон про імперативний мандат, якого наразі немає стосовно депутатів Верховної Ради.

Наразі ж, додав він, Плюща можуть виключити з фракції.

"Але тоді він піде у вільне плавання, буде голосувати, як захоче. У нас і так хитка більшість", - зауважив Стойко.

Загалом, на його думку, вихід із ситуації полягає у прийнятті закону про імперативний мандат – тоді була б "управа" на депутатів, чиї дії ідуть в розріз із позицією фракції.

"Повинен бути закон про імперативний мандат", - переконаний депутат "НУ-НС", зазначаючи, що сьогодні всі "повинні грати за іншими правилами".

Водночас, депутат фракції "НУ-НС" Тарас Стецьків вважає, що Плющ навряд чи сам вийде з фракції.

"Думаю, що такого подвигу ми від нього не дочекаємося. Це людина, яка не отримала посади й образилася на весь світ", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому в понеділок.

Однак Стецьків також вважає, що Плющ повинен бути виключений з фракції, тому що він "дискредитував фракцію, наніс їй сильну шкоду", хоч визнає, що юридичного механізму виключення з фракції "поки немає".

"Але Конституційний Суд почав розгляд питання про імперативний мандат. Івану Степановичу (Плющу) варто остерігатися цього", - додав депутат.