Ющенко прикликає до себе головного американця

Вівторок, 15 січня 2008, 12:54

Президент Віктор Ющенко сподівається на візит президента США Джорджа Буша в Україну у квітні цього року.

Про це він сказав у вівторок під час зустрічі з американською делегацією на чолі з сенатором, співголовою комітету у закордонних справах Сенату США Ричардом Лугаром.

Також в Україні готові зустріти вже найближчим часом і державного секретаря США Кондолізу Райс, повідомляє прес-служба президента.

Глава держави підтвердив американській делегації, що Україна зацікавлена в якнайшвидшому ухваленні проекту "Дорожньої карти" українсько-американського співробітництва.

Під час розмови сторони, окрім того, обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Ющенко повідомив американській стороні про логіку європейської інтеграції України: "Ми прагнемо укладення нової амбіційної угоди, яка відкривала б перспективу асоційованого та, згодом, повноцінного членства України в ЄС".

При цьому він додав, що нова угода не повинна обмежуватися лише рамками Європейської політики сусідства. Президент повідомив, що одним із ключових елементів угоди має стати створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Коментуючи співпрацю із США у сфері енергетики, Ющенко висловив позитивну оцінку досягнутій з американською стороною домовленості про регулярне обговорення енергетичних питань у рамках міжвідомчої координаційної групи з перспективою створення окремої двосторонньої робочої групи з енергетичних питань.

Також він відзначив налагодження постійно діючого механізму консультацій з питань енергетичної безпеки у форматі США–ЄС–Україна.

На думку президента, невід'ємною складовою європейської енергетичної безпеки повинен стати спільний Балто–Чорноморсько–Каспійський енерготранзитний простір.

Україна очікує на активну участь американської сторони в Енергетичному саміті в Києві у травні 2008 року.

Окрім того, Україна сподівається на активну позицію США в питанні забезпечення в повному обсязі фінансування на ЧАЕС проектів НБК та СВЯП-2 шляхом додаткових внесків країн-вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та донорів рахунку ядерної безпеки.

У ході візиту в Україну сенатора Лугара супроводжують представники апарату комітету у закордонних справах Сенату (а також представник Міністерства оборони США).