Попередник Черновецького має три способи позбавити його посади

Субота, 19 січня 2008, 12:33

Голова комітету Верховної Ради з питань державного будівництва й місцевого самоврядування, екс-мер столиці Олександр Омельченко переконаний, що мер Києва не залишиться головою державної адміністрації.

В інтерв’ю "Дзеркалу тижня" він повідомив, що комітет наполягатиме на паралельній підготовці всіх варіантів розведення цих посад.

Один з обговорюваних варіантів — референдум про довіру міському голові та Київраді, який може бути проведено, якщо Верховна Рада схвалить президентські ініціативи з реформування місцевого самоврядування, і право приймати рішення про проведення референдуму перейде від парламенту до територіальної виборчої комісії.

Другим обговорюваним варіантом є перевибори міського голови та Київради, рішення про проведення яких парламент може прийняти на підставі висновку слідчої комісії, формуванням якої займається очолюваний Омельченком комітет.

Третім варіантом може стати розведення повноважень мера Києва і голови КМДА за допомогою нової редакції закону про столицю і відповідних поправок у Конституції, які, за інформацією деяких джерел, вже обговорюються у Секретаріаті президента.

"Який із цих сценаріїв може бути реалізований швидше? Запитання непросте. Парламентська більшість у три голоси — конструкція дуже хитка. У Києві ж перетинається занадто багато інтересів. І секретаріату президента, і Кабміну, і окремих міністерств, і депутатів. Є на чому перетинатися… Фактично розбазарено тисячі гектарів лісових угідь, десятки об’єктів комунальної власності", - сказав Омельченко.

"Але комітет наполягатиме на тому, щоб процеси йшли паралельно. Чи підтримають їх депутати — питання", — підсумував глава профільного комітету Верховної Ради.