Богатирьова хоче встановити "фейс-контроль"

П'ятниця, 15 лютого 2008, 20:25

Секретар Радбезу Раїса Богатирьова вважає, що Україні слід обмежити можливість придбання стратегічних підприємств іноземними покупцями.

Про це вона повідомила на брифінгу за підсумками засідання РНБО.

"Законодавство України інколи виписано таким чином, що враховує інтереси інших держав, а не України. Зокрема, відсутні обмеження для участі іноземних інвесторів у стратегічних галузях, таких як нафтопереробна промисловість, кольорова металургія, телекомунікаційна сфера, де закордонні інвестори мають монопольне становище, і не створено механізми з боку держави для запобігання цьому", - підкреслила Богатирьова.

Вона назвала "неефективною" практику, коли рішення стосовно приватизації ухвалюють колегіальним органом – Кабінетом міністрів, що дозволяє уникати персональної відповідальності.

Як приклад вона навела рішення уряду від 16 січня про приватизацію "Турбоатому".

"Турбоатом" – це ефективне підприємство, реальна ринкова вартість якого складає близько 3 мільярдів доларів. Навіщо подавати таке підприємство до приватизації за заниженою ціною – залишилося без відповіді", - зазначила Богатирьова.

Також вона назвала неприйнятною практику розмивання державних пакетів акцій, навівши приклад страхової компанії "Оранта" та Чорноморського суднобудівного заводу.

"Те, що відбувається в приватизації – це не просто корупції, а велика корупція, де корупційній ефект складає десятки мільйонів доларів", - долала вона.

Богатирьова зазначила, що в Україні залишилось небагато об’єктів стратегічної важливості, тому їх передприватизаційна підготовка має бути дуже ретельною. "І не завжди головним чинником при приватизації може бути обсяг грошей, який буде отриманий від продажу підприємства".

Богатирьова також заявила, що процес приватизації стратегічних об'єктів в Україні буде завершений протягом 6 років.

Крім того, вона відзначила, що за рішенням РНБО, Кабінет міністрів і ФДМ протягом двох місяців повинні розробити програму приватизації і відповідні зміни до законодавства.

Водночас Богатирьова сказала, що на засіданні РНБО не порушувалося питання про відповідальність Валентини Семенюк. "Там не акцентувалося на роботі конкретно голови Фонду держмайна, ми говорили про недоліки в роботі Фонду і Кабінету міністрів як органів влади. Це не була компетенція РНБО звільняти або рекомендувати когось до звільнення", - зазначила секретар Радбезу.