Тимошенко заявляє, що починає нову газову історію

П'ятниця, 14 березня 2008, 11:15

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що наступної середи уряд сподівається затвердити газові угоди між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

Про це вона повідомила на спільній прес-конференції з головою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною.

Дубина розповів, що підписана ним газова угода "містить безпрецедентний пункт – вона вступає в дію після того, як її погодить Кабінет міністрів і ми про це повідомимо "Газпром".

Тимошенко додала, що Кабмін на наступному засіданні у середу розгляне це питання першим.

"Ми обговоримо це питання і направимо листа в Росію про те, що приймаємо позиції. Якщо уряд матиме зауваження, ми направимо їх в "Газпром" з тим, щоб вони були враховані", - сказала Тимошенко.

"З кризовою ситуацією, яка нам дісталася від попереднього уряду, і з колосальною корупційною моделлю поставлено крапку. Ми починаємо абсолютно нову історію в забезпечені України газом", - заявила Тимошенко.

На запитання, хто саме буде постачати газ на кордон України й Росії, Тимошенко відповіла:

"Постачати газ буде російська сторона. Ми знаємо, що реально закуповує газ в середньоазійських країнах "Газпромекспорт". І ми вважаємо, що реально постачати газ буде "Газпромекспорт".

"Які ще структури використає Росія, щоб поставити газ на кордон з Україною – це справа Росії", - додала Тимошенко.

"Великою перемогою української сторони є те, що весь газ постачатимуть в Україну без нових посередників, які називаються СП-1 і СП-2. У нас є "Нафтогаз", який може реалізовувати весь обсяг газу в Україну", - наголосила прем’єр.

Коментуючи зафіксоване в угоді право "Газпрому" продати в Україні не менше 7,5 млрд. кубометрів, Тимошенко підкреслила, що це стосується тільки 2008 року: "Тут очевидні речі: угода укладена на один рік – і всі зобов’язання після того, як рік скінчиться, по ній закінчаться".

При цьому Тимошенко підкреслила, що дочірні структури "Газпрому" релізовуватимуть свій газ "по ціні, по якій буде домовлено" з урахуванням невеликої маржі.

За словами Тимошенко, фактична ціна цього газу складатиме в районі 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

Тимошенко також висловилась за підписання довгострокової угоди між "Нафтогазом" і "Газпромом". "Укладена угода на один рік, але ми хочемо мати з "Газпромом" стратегічні стосунки і угоду на 3, 5 чи 10 років", - додала прем’єр.