Про скандальну вакцину: "Ніхто не перепровіряє за ВОЗ. Мінздоров’я попросили..."

П'ятниця, 13 червня 2008, 10:39

Колишній головний санітарний лікар України Сергій Бережнов підтверджує заяви чиновників Мін здоров’я, які стверджують, що саме ВОЗ просила не проводити додаткові тестування вакцини від кору і краснухи, які передали Україні.

Про це пише "Газета 24" у номері за п'ятницю, 13 червня.

"У світі ніхто не перепровіряє за ВОЗ. Ось Мінздоров’я й попросили: не створюйте прецедент недовіри або ми віддамо щеплення іншій країні. За цією вакциною черга стоїть на п'ять років уперед. Щоб допомогти Україні, ВОЗ домовилася про 4 млн. доз щеплень із США, яких не вистачало", - сказав колишній головний санлікар.

Коментуючи ситуацію з реєстрацією вакцини в Україні, Бережнов пояснив, що реєстрація не є обов'язковою.

"Я обіцяю, що вакцину ми ввеземо й уколемо законним способом. А їх два – можна реєструвати, можна ні. Я 12 років працював у Мінздоров’я – ми не раз увозили гуманітарні ліки без реєстрації", - сказав він.

Бережнов також заявив, що його не викликали в Генпрокуратуру і спростував інформацію про існування схем увезення вакцини, на яких можна було нелегально заробити.

Він пояснив, що при закупівлі препарату проводився тендер, у якому брали участь три компанії.

"Тендер був – суперничало три фірми. В однієї не виявилося прекваліфікації ВОЗ, інша не потягнула б виготовлення 9 млн. вакцин. Залишилися індійці. Вакциною цього інституту ми планово прищеплюємо дівчат від краснухи. Як бачите, усе прекрасно", - сказав колишній головний санітарний лікар.

Він також виступив за поновлення вакцинації і висловив упевненість, що Антон Тищенко помер не через вакцину.