Росія звинуватила Україну в глухоті

Понеділок, 16 червня 2008, 17:20

У МЗС РФ називають ситуацію з російською мовою в Україні такою, що утискає права громадян цієї країни й суперечить міжнародним нормам.

"У Москві виходять із того, що до питання про російську мову в Україні варто підходити з урахуванням законних прав і інтересів мільйонів громадян України, які вважають її своєю рідною або використовують у повсякденному житті", - йдеться в коментарі департаменту інформації й друку МЗС Росії, розповсюдженому в понеділок.

У російському зовнішньополітичному відомстві нагадують, що, за даними опитувань, майже 50% населення України вважає, що російській мові необхідно надати особливий статус.

"Однак, у Києві, схоже, не чують глас народу", - цитує МЗС Росії "Інтерфакс-Україна".

Там також заявляють, що в Україні відбувається насильницьке переведення шкіл з російської мови на українську, а також приймаються заходи щодо витиснення російської мови з теле- і радіоефіру й українізації кінопрокату.

"Завзяте небажання прихильників форсованої українізації вирішувати проблему російської мови на основі діючих законодавчих і відповідних міжнародних актів веде до відчуження значної частини населення від влади й створює напружену атмосферу в суспільстві", - підкреслюють у МЗС Росії.

Разом з тим, віце-прем'єр РФ Сергій Іванов заявляє, що в ході поїздки в Севастополь обговорював із представниками місцевої громадськості питання підтримки російської мови й положення співвітчизників.

"Поїздка була корисна, вона дозволила послухати простих людей, які перебувають у непростій ситуації, і в той же час розповісти їм, що робить уряд РФ для підтримки російської мови й громадян Росії", - сказав Іванов у ході засідання президії уряду РФ у понеділок.

Віце-прем'єр РФ відвідав Севастополь 14 червня з нагоди 225-річчя міста.