Харківська міськрада просить ФСБ допомогти в боротьбі з УПА

Субота, 21 червня 2008, 21:18

Харківська міськрада просить Держдуму РФ посприяти в одержанні розсекречених в 2008 році архівних матеріалів НКВД-МГБ СРСР, що висвітлюють діяльність ОУН-УПА на території України й суміжних держав.

У зверненні відзначається, що останнім часом окремі політичні сили України намагаються домогтися політичної й історичної реабілітації діяльності ОУН-УПА, передає Обком з посиланням на Українські новини.

"Окремими політиканами вживаються спроби зрівняти в правах ветеранів Великої Вітчизняної війни, що звільнили ціною свого життя Україну і Європу від фашизму, з бандитами, що допомагали фашистським окупантам установлювати на захоплених територіях свій порядок", - сказано в зверненні.

Автори документа підкреслюють, що штучно створюється образа ОУН-УПА як організації, що діяла виключно в інтересах українського народу. Відбувається приховання реальної історичної інформації, спроби перегляду освітніх програм з історії в навчальних закладах всіх рівнів.

"У Харківській міській раді є представники окремих партій, які на догоду політичній кон'юнктурі намагаються підтримати центральну владу в потугах фальсифікації історичної правди про ОУН-УПА. Але в цілому Харківська міська рада вірна моральним цінностям своїх виборців і захищає історію Великої Вітчизняної Війни, її справжніх героїв", - сказано в зверненні.

Наприкінці травня ФСБ Росії розсекретила документи НКВД СРСР про діяльність ОУН-УПА на території України в роки ВВВ.