Грузія внесла позов проти Росії в Гаазький суд

Середа, 13 серпня 2008, 13:10

Грузія внесла позов проти Росії в Гаазький Міжнародний суд, у якому говориться, що Росія порушила Конвенцію з викорінювання расизму, використовуючи сепаратистську владу Абхазії та Південної Осетії.

Про це повідомляє Civil Georgia з посиланням на Гаазький Міжнародний суд.

У прес-релізі суду говориться, що за заявою Грузії, Росія порушила Міжнародну конвенцію про викорінювання усіх форм расизму від 1965 року "під час трьох чітких фаз у Південній Осетії й Абхазії" у період з 1990 року по серпень 2008 року.

"Російська Федерація, включно з державними органами із владними повноваженнями, державними представниками та іншими особами і структурами, а також сепаратистські сили Південної Осетії й Абхазії, за вказівками Російської Федерації, включно з діючими під її контролем особами, відповідальна за порушення фундаментальних зобов'язань по Конвенції про викорінювання усіх форм дискримінації, у тому числі за серйозні порушення статей 2, 3, 4, 5 і 6 конвенції", - заявляє Грузія у своєму позові.

У той же час, Росія посилює спроби винесення обвинувачень проти Грузії на міжнародний рівень про те, що дії Грузії в Південній Осетії рівносильні "геноциду" осетинського народу.

За заявою Росії, 2000 осетин загинули після того, як за її словами, Грузія провела збройну атаку по самопроголошеному регіону.

Генеральна прокуратура Росії не виключила, що можливо порушить справу проти президента Грузії Михаїла Саакашвілі.

"Зібрані докази, можливо, будуть використані для внесення позову в Міжнародний суд, а також органами судової влади Росії для обговорення злочинів, вчинених проти російських громадян, що проживають у Південній Осетії", - повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на слова представника ГПР Марини Гриднєвою.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 13 серпня ще раз звинуватив Грузію в геноциді: "Сотні наших громадян (з Південної Осетії) готують позов для внесення в міжнародні суди".