У брата президента виник конфлікт через картини

Понеділок, 22 вересня 2008, 10:23

У депутата "НУ-НС", брата президента Петра Ющенка виник конфлікт із керівництвом "Українського дому" через те, що досі е вивезені картини після організованої ним виставки, яка мала закінчитися ще 26 серпня.

Про це пише у понеділок газета "Сегодня".

Як відомо, влітку в "Українському домі" проходила організована Петром Ющенком виставка українського портрету – були показані українці-полководці, царі, прем'єр-міністри, космонавти, спортсмени, навіть борець сумо українського походження – усього понад 1600 робіт.

Виставка мала закінчитися ще 26 серпня, однак картини висять досі, і сам Петро Ющенко, схоже, згортати її не збирається.

Керівництво ж "Українського дому" скаржиться, що через ці портрети не може нормально працювати. Адже проводити на фоні ікон ділові і розважальні заходи – "якось не по-християнськи".

"Портрети ці нам доводиться завішувати. А як інакше? У нас пару тижнів тому проходив форум комп'ютерних ігор, нещодавно пройшов Антикварний салон, незабаром – Кубок Києва з перукарського мистецтва. Як такі заходи проводити на фоні ікон із Лаври?" - сказала газеті директор "Українського дому" Наталя Заболотна.

За її словами, їхні "клієнти платять пристойні гроші і хочуть бачити тут чисті стіни".

"Український дім – це госпрозрахункове підприємство, і навіть незважаючи на те, що проведення будь-яких акцій у нас обходиться досить недешево, цих грошей ледь вистачає. Тому що одне тільки утримання приміщення обходиться в 12 млн грн. на рік, а ще треба співробітникам зарплати платити. А Петро Ющенко хоче залишити свою виставку як мінімум до нового року", - поскаржилася Заболотна.

Як зазначає видання, брат президента провідує своє дітище ледь не щодня.

Він сказав газеті, що не завідує фінансовим питанням і в яку суму обійшлася виставка – поняття не має.

"Можу сказати одне: з держбюджету не було витрачено ні копійки. Виставка точно провисить тут до нового року, людям вона цікава. Картини нікому не заважають – вони ж висять на стінах, багато місця не займають", - запевнив Петро Ющенко.

Його заступник Анатолій Квітний сказав, що за місяць виставки "Українському дому" заплатили. "За розміщення виставки з кінця липня до кінця серпня ми заплатили 500 тисяч гривень. Поки що ми домовляємося про подовження оренди до кінця цього, готуємо протокол", - сказав він.

Квітний також спростував виниклі чутки про те, що "Український дім" взагалі хочуть перетворити на постійно діючу портретну галерею Петра Ющенка: "Ми готуємося до відкриття цієї галереї в "Мистецькому арсеналі".