У Ющенка знов розкритикували Тимошенко "в пух і прах"

Четвер, 25 вересня 2008, 09:22

В уряду відсутній системний підхід щодо функціонування електроенергетичної складової паливно-енергетичного комплексу України, заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Про це він заявив, спілкуючись з представниками ЗМІ у середу, повідомляє прес-служба президента.

Відповідаючи на запитання, Соколовський розкритикував діяльність уряду в сфері електроенергетики, яка призвела до того, що Україна, "маючи надлишкові встановлені енергогенеруючі потужності та невикористаний потенціал для нарощування обсягів експорту електроенергії, стає залежною від її імпорту".

За його словами, головною причиною імпорту російської електроенергії в Україну є розбалансована робота енергетичного блоку уряду.

Очевидно, зазначив Соколовський, що дефіцит вугілля, аварія на Хмельницькій АЕС і багато інших негативних явищ в українській енергетиці обумовлені кількома чинниками, зокрема: недосконалою ціновою політикою стосовно електроенергії та енергоносіїв, в т.ч. вугілля; неналежним технічним станом інфраструктури; відсутністю достатніх резервних потужностей; низькою виконавчою дисципліною тощо.

Міністерство палива і енергетики, маючи об'єктивну інформацію про ситуацію в галузі, ще в липні мало б вжити невідкладних заходів з метою упередження негативних явищ. Цього не було зроблено, сказав він.

Дивує Соколовського й позиція керівництва Кабінету міністрів: "замість розвитку української енергетики створюються унікальні умови для розвитку іноземної".

Соколовський розкритикував Кабмін за "неприпустиме ігнорування" нормативно-правових актів президента і рішень РНБО з газових питань. Уряд, за його словами, не вжив достатніх заходів для фінансового оздоровлення НАК "Нафтогаз України", до цього часу не погашено заборгованості за газ, спожитий у минулі роки, не створено умов для рентабельної діяльності галузі тощо.

Коментуючи прогнозовану ціну імпортного газу на 2009 рік у розмірі 260 дол. за 1 тис. куб., закладену Кабміном під час розробки проекту держбюджету, уповноважений президента назвав її сумнівною. "Є підстави очікувати вищої ціни на імпортований газ у 2009 році", - сказав він.

Соколовський також розкритикував діяльність уряду щодо підготовки до опалювального сезону. За його словами, на сьогодні близько 100 котелень не готові до опалювального сезону у зв'язку із затримкою надходження коштів на проведення там ремонтних робіт.

У складній ситуації, що склалася через "непослідовну позицію уряду", успіхів на міжурядових переговорах з РФ з питань газу та нафти може бути досягнуто лише за умови належної координації з главою української держави, наголосив він.

"Тому сьогоднішня заява прем'єр-міністра про небажання узгоджувати з президентом України свої наміри і дії в Москві насторожує не тільки українське суспільство, а й російських та інших партнерів", - сказав Соколовський.

"Незрозуміла і безсистемна робота керівництва Кабінету міністрів у сфері енергетичної безпеки, на жаль, вже призвела до значних втрат в нафтовій і газовій сферах, а тепер - ще й у секторі електроенергетики", - підсумував він.