Раді варто на 60 днів розслабитися і не смикатися

П'ятниця, 17 жовтня 2008, 12:47

У випадку видання указу президента про розпуск Верховної Ради, повноваження парламенту припиняються.

Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив міністр юстиції Микола Оніщук, коментуючи наміри окремих депутатів провести наступного тижня пленарне засідання.

"Стаття 90 Конституції говорить, що у випадку видання указу президента, повноваження парламенту припиняються. Це означає, що країна, у нашому випадку протягом 60 днів, живе без єдиного законодавчого органа", - пояснив міністр.

"Я думаю, що парламент може приймати акти, депутати можуть проводити голосування, щось ухвалювати, але ці акти не будуть мати правових наслідків, якщо не будуть підписані главою держави", - додав він.

На питання, як у такому випадку парламент може розглянути питання про внесення змін у держбюджет для фінансування виборів, Оніщук сказав, що "казуальне юридичне рішення може бути знайдене".

"Були б політична воля і консенсус парламенту та президента", - додав він.

Коментуючи можливість перенесення дати проведення дострокових виборів і реальність проведення виборів 7 грудня, Оніщук сказав, що "і перше, і друге однаково можливо".

"Якщо вибори будуть перенесені, для цього потрібні будуть вагомі підстави, оскільки конституційний термін – 60 днів – ніхто не скасовував", - наголосив він.