УКРАЇНА ДОМОВИЛАСЯ З МВФ ПРО КРЕДИТ

Неділя, 26 жовтня 2008, 18:03

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) і українська влада домовилися про кредит stand-by строком на 24 місяці на суму SDR 11 млрд. (близько $16,5 млрд) для підтримки антикризової програми.

Як йдеться в прес-релізі МВФ у неділю, відповідну заяву зробив керуючий директор МВФ Домінік Стросс-Кан, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується в повідомленні, досягнута угода підлягає затвердженню Радою директорів МВФ, яка розгляне це питання після внесення необхідних змін до українського банківського законодавства.

Згідно з повідомленням, Україна розробила пакет заходів з підтримки платіжного балансу в умовах колапсу цін на сталь і міжнародної фінансової кризи, яка призвела до проблем для української фінансової системи.

Як наголошується в повідомленні, програма українських властей направлена на збереження економічної й фінансової стабільності шляхом надання ліквідності фінансовому сектору і вирішення інших проблем, згладжуючи вплив зовнішніх шоків і зменшуючи інфляцію. Одночасно програма повинна запобігти глибокому падінню виробництва, розширивши можливості домашніх господарств і корпорацій.

Стросс-Кан підкреслив, що обсяг цієї програми еквівалентний 800% української квоти в МВФ, що свідчить про високу готовність Фонду підтримати ключові заходи, направлені на збереження довіри і економічної, фінансової стабільності.

Разом з тим, Нацбанк та міністерство фінансів України у неділю заявили про домовленість з місією МВФ щодо аспектів економічної програми, яка, за умови схвалення Радою Директорів МВФ, дає можливість Україні отримати позику МВФ для підтримки економічної стабільності країни в умовах світової фінансової кризи.

Відомства зазначають, що надання фінансової підтримки МВФ залежатиме від проведення низки заходів економічної політики, спрямованих на вирівнювання платіжного балансу у зв’язку із зміною кон’юнктури на світових ринках, а також збалансування бюджету та запровадження комплексних заходів щодо підтримки банківського сектору України, включаючи прийняття законодавчих змін, що потрібно ухвалити найближчим часом українським парламентом.

Підтримка з боку МВФ відкриває шлях до прискореної співпраці України з іншими міжнародними фінансовими організаціями та на двосторонній основі, дає змогу посилити довіру приватних інвесторів та забезпечити стабільну роботу банківського сектору, йдеться в повідомленні.