Владу закликають дати відсіч "сепаратистській провокації" не залежно від "прикриття"

Понеділок, 27 жовтня 2008, 13:19

"Наша Україна" рішуче засуджує проведення в Мукачевому ІІ Європейського конгресу підкарпатських русинів і рішення про поновлення "русинської державності в статусі Республіка "Подкарпатська Русь" та обрання її "державної виконавчої влади".

Такі рішення та дії містять ознаки злочину, передбаченого статтею 110 Кримінального Кодексу України – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, зазначає "Наша Україна" у заяві, розповсюдженій прес-службою "НУ-НС".

"Ми неодноразово засуджували спроби видати стародавню самоназву українців, яка в різний час вживалася на всіх етнічних українських землях, за назву якогось окремого народу. Однак тепер ці спроби набули відверто антиукраїнського характеру і слугують для сепаратистів прикриттям їхніх незаконних дій", - йдеться у заяві.

"Цілком очевидно, що сепаратистська провокація 25 жовтня була б неможливою без підтримки з-за меж України, а також без сприяння з боку окремих закарпатських чиновників, які цілеспрямовано підтримують політичне русинство", - додається у ній.

"Наша Україна", як "політична сила, яка завжди стояла на позиціях незалежності й територіальної цілісності України", вимагає дати рішучу відсіч "сепаратистам, якими б посадами й політичними гаслами вони не прикривалася".

Партія вимагає від Служби безпеки, Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України порушити кримінальну справу щодо організаторів сепаратистського зібрання в Мукачевому.

Також вона вимагає від Закарпатської обласної ради та обласної держадміністрації "скасувати свої рішення, спрямовані на підтримку політичного русинства, а також припинити будь-яку фінансову та організаційну підтримку організацій, що пропагують політичне русинство, їхніх заходів та засобів масової інформації".

Крім того, "Наша Україна" вимагає від керівників центральних органів державної влади забезпечити видворення з території України і оголошення персонами нон-грата іноземних громадян, що "підбурюють до порушення єдності й територіальної цілісності України".

"Наша Україна" вважає, що антиукраїнські провокації в Криму, Донбасі, Закарпатті та інших регіонах України є ланками одного ланцюга і спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні та руйнування цілісності нашої держави", - сказано в заяві.

"Всі ці дії мають стати об’єктом пильної уваги і належної реакції керівництва держави та правоохоронних органів", - переконані у "НУ".

Як відомо, у суботу, 25 жовтня, у Мукачеве (Закарпатська область) відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності. Цей документ набуде чинності 1 грудня – до того від влади вимагають почати процес визнання автономії республіки Підкарпатська Русь.