Азаров вважає, що криза допоможе Україні

П'ятниця, 14 листопада 2008, 16:09

Економічна криза дає Україні можливість модернізувати економіку протягом наступних 2-3 років, вважає член Партії регіонів Микола Азаров.

"Криза дає нам усі можливості для того, щоб використати 2-3 роки для модернізації нашої економіки", - сказав депутат на першому міжнародному симпозіумі "Безпека і стратегія розвитку в XXI столітті" у п'ятницю.

Аналізуючи нинішню економічну ситуацію в країні, він підкреслив, що зараз необхідно терміново вживати серйозні заходи, без яких вже в першому півріччі 2009 року країна може ще більше поглибитися в економічну кризу.

Азаров нагадав, що Партія регіонів розробила свої пропозиції для стабілізації економічної ситуації в країні, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Насамперед, необхідно стабілізувати роботу внутрішнього ринку. Наші пропозиції, з якими ми виходимо в парламент, зовсім ясні, очевидні", - зазначив депутат.

"Ми маємо всі можливості стабілізувати нашу фінансову, банківську систему в силу того, що вона абсолютно не інтегрована у світовий фінансовий ринок і для цього не потрібні колосальні ресурси", - продовжив Азаров.

"Ми маємо всі можливості для того, щоб стабілізувати наш внутрішній ринок. Для цього треба тільки відмовитися від так званої споживчої моделі розвитку, популістської моделі розвитку", - додав він.

Азаров з жалем підкреслив, що Україна підійшла до цієї фінансової кризи "знекровленою, без власних ресурсів".

Депутат додав, що в жодній країні світу не спостерігається економічна криза таких масштабів, як в Україні. За його словами, на сьогодні на 45% впали потужності металургійної сфери, на 20% зменшилися потужності промисловості.

"Це означає тільки одне - що в Україні не проводилися глибокі структурні перетворення всі ці роки, що не здійснювалася модернізація економіки, що наша економіка працює за моделлю створення споживчого ринку", - сказав депутат.

За словами Азарова, саме це і призвело до того, що країна "потонула в глибокій економічній кризі".

"Ми маємо справу з такою кризою, у результаті якої досить розвинуті багаті країни покривали можливості своїх громадян за рахунок третіх країн, за рахунок країн, що розвиваються,", - сказав він.

За словами Азарова, зараз ресурси третіх країн є "привабливим магнітом", за рахунок якого збираються виходити з кризи багаті країни.

"Те, що нам надали допомогу в розмірі 16 мільярдів доларів МВФ для стабілізації нашого платіжного балансу, говорить саме вбік цього. Нам надали допомогу не тому, що вона нам потрібна, а тому, що вона потрібна їм у більшій мірі, ніж нам", - вважає Азаров.