Іноземні ЗМІ вважають, що Путін і Тимошенко переграли Ющенка

Вівторок, 20 січня 2009, 11:23

У результаті підписаних газових домовленостей Москва нав'язала Києву більш тісні і залежні двосторонні відносини.

Така думка висловлюється в італійській газеті La Repubblica в вівторок у матеріалі, переклад якого наводить Инопресса.ру.

"Москві довелося розщедритися, але при цьому вона нав'язала Києву більш тісні і залежні двосторонні відносини", - пише видання.

"Віктор Ющенко, якого Кремль хоче прогнати геть, був змушений вивести з гри посередницьку компанію Rosukrenergo, керівництво якої - наполовину його друзі", стверджує кореспондент.

У той же час, видання наводить думку уповноваженого президента Ющенка по енергетиці Богдана Соколовського, який назвав результати провалом.

"Так про який успіх йде мова! Ми одержали найгіршу ціну серед європейських країн", - сказав Соколовський.

У той же час видання Newsweek вважає, що більше за все в конфлікті програла Україна.

"Головне досягнення Путіна — подвоєння цін на газ... У Києва були труднощі з виплатами і при старій ціні в 179,5 долара, зауважує автор, і, швидше за все, в умовах нинішньої кризи високі ціни на паливо приведуть до закриття багатьох промислових підприємств в Україні", - пише газета.

Утім, обговорено, що ціни будуть обновлятися щокварталу, що може трохи полегшити ціновий тягар, думає оглядач.

Також видання зазначає, що знижка для України обговорена лише на один рік, а відносини з Європейським союзом значно зіпсовані.

Експерти говорять, що Путін домігся чого хотів: позиції Тимошенко зміцнилися, рейтинг Ющенка упав ще нижче, і вдалося домовитися в обхід посередника Rosukrenergo, що, як повідомляється, зв'язаний з фінансуванням політичної кампанії Ющенка.

Москва в той же час домоглася збереження пільгового транзитного тарифу, що газета називає пірровою перемогою, оскільки за останні два тижні "Газпром" безповоротно втратив майже 1 млрд доларів, а 360 доларів за тисячу кубометрів ледь дозволять окупати газ з Центральної Азії, який йде за цією ж ціною.