У РНБО вважають, що газ у Фірташа може відібрати лише європейський суд

Вівторок, 10 лютого 2009, 21:57

Заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Степан Гавриш заявив, що 11 мільярдів кубометрів газу, які знаходяться в українських газосховищах, можуть бути передані Україні тільки рішенням європейського суду.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

Відповідаючи на питання, чи йшлося на засіданні РНБО у вівторок про компанію РосУкрЕнерго, Гавриш сказав: "Йшлося про РосУкрЕнерго в частині переуступки права боргу Нафтогазу, за що заплачено живими грошима 1,8 мільярдів доларів США за рахунок розрахунків Газпрому наперед з нами за транзит газу".

"Ми обговорювали питання наскільки можливо взяти ці 11 мільярдів кубометрів газу, в той час коли заступник Міллера (голова правління Газпрому), пан Медвєдєв, заявив, що мова про переуступку права не йшла", - зазначив він.

"Якщо цей газ передбачався для України, то отримати його можна тільки судовим рішенням європейського суду, а не українського", - наголосив Гавриш.

"Ми говорили про те, що це немає будь яких ґрунтовних підстав говорити, що ми використаємо цей газ, що за цим стоять довготривалі процедури, що за цим стоять приватні інтереси, що ця схема сама по собі є корупційною", - підкреслив він.

На питання, чи означає це, що Україну може очікувати суд щодо цих 11 мільярдів кубометрів газу, Гавриш відповів: "Абсолютно не виключаю це".

"Наскільки я знаю, директори РосУкрЕнерго не погодились на те, щоб цей газ був взятий для українського уряду за рахунок переуступки права вимоги", - заявив він.

Як повідомлялось, згідно з підписаним 19 січня газовим контрактом із Росією, Україна за спеціальною ціною у 153,9 долара за тисячу кубометрів повинна була викупити 11 млрд. куб. м. газу, що зберігається в українських газових сховищах, але не належить державі.