Посол Сомалі: захоплення "Фаїни" – справа рук міжнародної мафії

Четвер, 19 лютого 2009, 13:28

Захоплення українського судна "Фаїна" було справою рук не сомалійців, а міжнародної мафії, переконаний посол Сомалі в РФ Мохаммед Хандуле.

Про це він сказав на прес-конференції в Москві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я не вірю, що таке судно, з такою зброєю може потрапити в руки 12-14 хлопців, у яких є тільки автомати", - заявив Хандуле.

Як відомо, за словами виконувача обов'язків капітана судна "Фаїна" Віктора Нікольського при захопленні пірати застосували реактивний протитанковий гранатомет.

Крім того, посол висловив думку, що роль власне сомалійців у піратстві перебільшена.

"Цих людей (сомалійців) зараз використовує як найманих робітників міжнародна мафія", - вважає він.

Крім того, Хандуле повідомив, що Сомалі має намір створити коридор для безпечного судноплавства біля своїх берегів, і буде вважати порушниками усіх, хто його не дотримується.

"Ми хочемо створювати коридор, де в точці "А" усі судна будуть збиратися групами по п'ять-сім, а наші друзі, у тому числі Росія, будуть супроводжувати їх до точки "Б". Ті, хто не йде по цих коридорах, будуть вважатися піратами або браконьєрами", - сказав посол.

Хандуле наголосив, що уряд Сомалі має намір впритул узятися за питання протидії контрабанді, нелегальному обороту наркотиків і безпеки судноплавства: "Там має бути порядок, і ми будемо цим займатися".

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко заявив, що переговори зі звільнення судна "Фаїна" починалися чотири рази. Один із трьох разів вони зірвалися через міжнародну мафію, сказав президент.