У ЦВК майже готовий реєстр, який не дасть маніпулювати на виборах

П'ятниця, 13 березня 2009, 13:20

Центральна виборча комісія України планує завершити роботу над електронним реєстром виборців за два місяці й презентувати його в травні.

Як повідомила "Дело" заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, фактично реєстр уже готовий.

"Для його юридичного оформлення необхідні висновки експертизи Державної служби спеціального зв'язку і захисту інформації. Для її проходження потрібно обладнати технікою всі регіональні та районні відділення ЦВК", - пояснила Усенко-Чорна.

Для того щоб виконати всі технічні вимоги Держзв’язку, 10 березня ОБСЄ підписала угоду з Центвиборчкомом про постачання в її відділення комп'ютерної техніки на 1,7 мільйона євро.

"Для того щоб у реєстрі не було мертвих душ, а в списках різних регіонів не фігурували ті самі люди, реєстр повинен постійно оновлюватися. Для цього всі працівники органів ведення реєстру повинні вміти користуватися досить специфічним обладнанням", - пояснює вимоги Держзв’язку представник Комітету виборців України Роман Кошовий.

Коли вся техніка буде доставлена у відділення і підключена, запевняють у Держзв’язку, відомство видасть усі необхідні документи ЦВК.

Крім того, цього тижня ОБСЄ оголосила тендер з організації тренінгів для працівників Центвиборчкому із користування обладнанням.

До початку квітня ОБСЄ шукатиме компанію, яка зможе організувати теоретичні тренінги і навчальні семінари у 755 регіональних і районних відділеннях. Вартість навчального курсу буде варіюватися в межах 50-100 тисяч євро.

Принциповою зміною при проведенні виборів із уведенням реєстру стане те, що при голосуванні більше не буде прив'язки до адреси реєстрації виборця. Таким чином, виборцям уже не потрібно буде отримувати відкріпний талон – кожен громадянин зможе просто повідомити про своє фактичне місце проживання в регіональне відділення ЦВК і там його закріплять за новою виборчою дільницею.

Як пояснюють в ОБСЄ, вони будуть проводити всеукраїнську роз'яснювальну кампанію, закликаючи виборців повідомити всі дані про своє місце проживання в органи ведення реєстру. Подібні кампанії будуть проводитися щорічно.

"Створення реєстру виборців зробить маніпуляції з виборчими списками і карусель із відкріпними талонами практично неможливими. А це значить, що на президентських виборах порушень буде значно менше, ніж на всіх попередніх виборах", - упевнений Кошовий.

Про необхідність створити реєстр виборців говорилося з часів президентських виборів 2004 року. У 2006 році ЦВК підписав угоду з ОБСЄ про "допомогу подальшому посиленню виборчих процесів в Україні". Формування реєстру почалося наприкінці 2007 року. У 2008-м на ці цілі з бюджету було виділено 44,95 мільйона гривень. У 2009 році з бюджету на підтримку роботи системи виділяється 15,8 мільйона гривень.