Меркель вважає, що НАТО варто зупинитися у своєму розширенні

Четвер, 26 березня 2009, 17:06

НАТО не слід перетворюватися на якусь глобальну організацію, яка б охоплювала різні частини світу, заявила канцлер ФРН Ангела Меркель.

Про це вона сказала під час виступу в Бундестазі в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я не уявляю глобальне НАТО. Альянс залишається сфокусованим на безпеці Північно-Атлантичних партнерів", - зауважила Меркель.

"Організація може забезпечувати безпеку і за межами цього району, але це не означає, що можливо приймати нових членів по всьому світу", - додала вона.

При цьому канцлер відзначила, що двері НАТО мають залишатися відчиненими для демократичних країн у Європі, що прагнуть вступити в альянс.

Говорячи про Росію, Меркель підкреслила, що альянс "прагне хороших відносин" з Москвою. "Часи холодної війни безповоротно пішли", - нагадала вона.

На думку канцлера ФРН, Росія могла б допомогти нормалізувати ситуацію навколо Придністров'я. "З цього питання Москва могла б зробити жест доброї волі", - сказала вона.

Говорячи про майбутнє НАТО, Меркель заявила, що альянсу необхідно змінити свою стратегію, щоб ефективніше вирішувати найактуальніші проблеми.

Мова йде, зокрема, про боротьбу проти тероризму, забезпечення безпеки постачань енергоносіїв.