Ющенко ось-ось відпустить Балогу, але не далеко?

Понеділок, 18 травня 2009, 09:55

Головною причиною звільнення Віктора Балоги з посади глави секретаріату президента є підготовка до виборів президента.

Про це заявив газеті "Комерсант-Україна" високопоставлений співробітник секретаріату президента, коментуючи заяву Балоги про відставку.

"Головна причина відставки Віктора Балоги – підготовка до виборів президента", - сказав він.

"Ющенко вирішив, що цього разу Балога не може одночасно очолювати секретаріат і займатися виборами. А Віктор Іванович за своєю натурою не може бути главою секретаріату президента і не контролювати виборчий штаб", - додав високопоставлений співробітник СП.

Існує й інша версія звільнення Балоги – нібито між ним і президентом Віктором Ющенком виникли розбіжності з приводу стратегії президентської виборчої кампанії.

"Балога – прихильник жорсткого сценарію – дострокових виборів парламенту і президента, а також внесення змін до Конституції. Ющенко ж дотримується консервативної моделі, яка передбачає проведення планових президентських виборів", - сказав співрозмовник в оточенні глави СП.

Співробітники секретаріату президента також припустили, що вже в понеділок, 18 травня, Ющенко підпише заяву: "На понеділок у президента заплановано кілька заходів за участю преси, на яких цілком може бути оголошено про відставку глави секретаріату".

Політологи звертають увагу на те, що інформація про розходження в поглядах Балоги і Ющенка з'являється не вперше.

"Принципова відмінність у тому, що Балога вперше публічно підтвердив сам факт своєї заяви", - зазначає глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

На його думку, якщо президент задовольнить заяву Балоги, це означатиме, що питання проведення дострокових парламентських виборів знімається з порядку денного.

Утім, близький до глави СП директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що розриву відносин між президентом і главою СП чекати не варто.

"Якщо Віктор Балога і піде з посади глави СП, то все одно залишиться в команді Віктора Ющенка і, можливо, очолить один із передвиборчих штабів", - каже він.

Як відомо, після закінчення своєї відпустки Балога 12 травня не вийшов на роботу. У суботу він особисто підтвердив, що іде з посади глави секретаріату президента і ще місяць назад написав відповідну заяву президенту.