"Нафтогаз" просить підсобити з кредитом у 15 млрд.

Четвер, 11 червня 2009, 13:44

НАК "Нафтогаз України" просить уряд надати їй державні гарантії для залучення 15 млрд. грн. кредитних коштів на закупівлю природного газу і його наступне закачування в підземні сховища газу.

Про це заявив перший заступник глави НАК Ігор Діденко на розширеному засіданні, присвяченому проблемам держхолдинга за участі президента Віктора Ющенка, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, компанія також вважає за необхідне збільшити статутний капітал "Нафтогаза" на 18,6 млрд. грн. для подальшого погашення з цих коштів кредитів українських банків.

Крім того, Діденко запропонував внести зміни в закон про теплопостачання в частині дозволу НАК "Нафтогаз Україна" припиняти постачання газу підприємствам ТКЕ у випадку несплати з їхнього боку палива, що поставляється.

Діденко також запропонував дозволити НАК і її дочірнім компаніям протягом п'яти років розстрочити суми податкових зобов'язань, а також встановити нульову ставку ПДВ при ввезенні в Україну природного газу.

Крім того, перший заступник голови держхолдинга вказав на необхідність встановлення економічно обґрунтованої ціни на газ для населення, включивши в неї складову для нарощування власного видобутку газу.

При цьому він відзначив, що наростити видобуток можна також і за рахунок встановлення з 2010 року нульової ставки рентної плати для компанії на видобуток газу, що дозволить забезпечити фінансування видобутку вуглеводнів.

Діденко також відзначив необхідність поетапного підвищення тарифів на природний газ для підприємств ТКЕ.