Ющенку не потрібні альтернативи на шляху до Європи

П'ятниця, 19 червня 2009, 16:03

Україна має зайняти гідне місце в об'єднаній Європі, наголошує президент Віктор Ющенко.

Українська сторона не може погодитися з жодними спробами визначити для України - як і для інших країн нашого регіону - так званих "зон впливу" і провести нові лінії розподілу європейського континенту, додав президент.

Про це Ющенко заявив під час виступу на XVI саміті глав держав Центральної Європи "Три виклики: економіка, енергетика, розширення ЄС" у сербському місті Новий Сад, повідомляє прес-служба президента.

"На моє глибоке переконання, у сучасній Європі не може бути жодної монополії на "європейськість", на визначення європейської ідентичності і європейської перспективи", - зазначив Ющенко.

"Європа, вільна від будь-яких ліній розмежування і розподілу, - це наша спільна і об'єднуюча перспектива", - додав президент.

Ющенко наголосив: Україна відчуває себе невід'ємною часткою масштабного загальноєвропейського об'єднавчого процесу, а внутрішній розвиток нашого суспільства повністю відповідає логіці творення єдиної демократичної Європи.

"Україна відповідально ставиться до свого внеску в розбудову загальноєвропейського простору демократії, безпеки і процвітання", - сказав президент.

"У нашій ході, спрямованій на повноцінне повернення України до об'єднаної Європи, ми не потребуємо альтернатив", - наголосив глава держави.

Водночас, він підкреслив, що Україна повністю відкрита до рівного і відвертого діалогу для досягнення нового змісту співпраці з європейськими партнерами.

"Сьогоднішній день, переконаний, створює унікальний шанс для об'єднання зусиль заради величного майбутнього наших народів у єдиному європейському домі", - сказав Ющенко.