Адвокат: замовники убивства Гонгадзе не названі, а Литвин - "на гачку"

Вівторок, 14 вересня 2010, 13:05


Представник вдови Георгія Гонгадзе Мирослави Валентина Теличенко не довіряє висновкам слідства Генпрокуратури про замовників убивства Гонгадзе.

Про це вона сказала "Бі-Бі-Сі", коментуючи інформацію про завершення слідства у справі Олексія Пукача, за висновком якого Пукач був свідомим виконавцем убивства Гонгадзе, а єдиним замовником цього убивства був померлий екс-голова МВС Юрій Кравченко.

"Поки що у мене запитань більше, ніж відповідей", - сказала Теличенко, зазначивши, що з постановою Генпрокуратури у справі Пукача була ознайомлена, а з даними свідків та експертизи почне знайомитися 15 вересня.

"Щоб я повірила, що було саме так, я повинна побачити прямі докази на користь такої версії. Звичайно, важко робити якісь висновки раніше, ніж я ознайомлюся зі всіма матеріалами справи", - сказала представник Мирослави Гонгадзе.

"Але та констатація, що міститься у оприлюдненій постанові, викликає в мене недовіру. Те, що Кравченка назвали замовником, означає, що замовників не назвали", - заявила вона.

Теличенко пояснила: "По-перше, ніяких особистих мотивів, щоб убивати журналіста Гонгадзе, у Кравченка я не бачу. Мусили би бути якісь інші мотиви. Їх треба теж відслідкувати і доводити. З іншого боку, є ще купа логічних ланцюжків, які для мене поки що залишаються розірваними".

"Тому робити висновки раніше, ніж я ознайомлюсь із матеріалами справи, я не поспішаю. Але запитань дуже багато. Я просто хочу побачити, які є докази на користь того, що Кравченко замовив (убивство журналіста)", - сказала вона.

"Крім того, хочу впевнитися, що з'ясовані інші суттєві обставини. Якщо вони не з'ясовані, я змушена буду заявляти клопотання про проведення додаткових слідчих дій і з‘ясування інших обставин", - наголосила адвокат.

Теличенко наголосила: "Згаяно надзвичайно багато часу. Пукач утримується під вартою понад рік, а результат досить очікуваний з'явився щойно тепер".

Вона також виключила, що Пукач і спікер Володимир Литвин могли домовитися на очній ставці: "Можуть бути домовленості лише між Пукачем і представниками влади".

"З одного боку, Пукач дуже не хоче мати покаранням довічне ув'язнення. З іншого боку, я не виключаю, що влада хоче мати свідчення Пукача якраз саме такі, а не інакші", - сказала Теличенко.

"Те, що Литвин "на гачку" зараз, - це правда. Уже багато років цю справу політики використовують для шантажу один одного та для політичних спекуляцій. Одна з причин затримки у слідства - це саме бажання політиків використовувати цю справу для політичних дивідендів", - сказала адвокат.

При цьому Теличенко не бачить обставин, які могли б пом'якшити вирок Пукачу, і вважає, що він заслуговує на довічне ув'язнення.

Як відомо, 13 вересня, напередодні 10 роковин зникнення Гонгадзе, стало відомо про завершення досудового слідства у справі Пукача. Згідно з постановою ГПУ, Пукач був виконавцем убивства Гонгадзе, а його замовником - померлий уже Кравченко.