Онопенко хоче зустрітися з Януковичем

Вівторок, 8 лютого 2011, 11:39

Голова Верховного Суду Василь Онопенко буде просити президента Віктора Януковича про зустріч у найближчі дні.

"Я хочу зустрітися з президентом. Я хочу його поінформувати про стан правосуддя в країні після реформи; про те, про що сьогодні говорять не лише в Україні, але й Європі", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Я нещодавно зустрічався в Страсбурзі з комісаром Ради Європи з прав людини Томасом Хаммарбергом, головою Європейського суду з прав людини Жан-Полем Коста, керівниками Венеціанської комісії, суддями Європейського суду - всі вони надзвичайно схвильовані правовою ситуацією в Україні", - зазначив голова ВСУ.

Онопенко зазначив, що "і всередині країни, і з боку міжнародних організацій багато говориться про існування виборчого підходу в кримінальному процесі".

На запитання, як, на його думку, Янукович повинен відреагувати, - чи повинен він звільнити заступника глави адміністрації президента Андрія Портнова, скасувати судову реформу, - Онопенко сказав:

"Справа не в тому чи іншому чиновнику. Я не хочу давати оцінку Портнову, нехай це роблять інші, у тому числі ті, хто повноважний. Справа в системних підходах до забезпечення законності й прав людини", - сказав голова ВСУ.

"Президент - гарант дотримання Конституції. Він вправі в рамках своїх повноважень спитати з відповідних посадових осіб за дотримання Конституції", - підкреслив він.

За словами Онопенка, "високопоставлені особи з Генпрокуратури повинні чітко усвідомлювати, що закон - це не сокира, яка лежить під лавою, яку можна дістати й розмахувати нею ліворуч і праворуч".

Дата зустрічі з Януковичем ще не визначена. "Я ініціюватиму цю зустріч у найближчі дні", - сказав голова ВСУ.

За його словами, через судову реформу статус Верховного суду сьогодні "настільки понижений, що Верховний Суд взагалі вже з великою натяжкою можна називати судовим органом".

Онопенко зазначив, що його мета – "не дозволити приватизувати правосуддя". "Є впливові особи, у тому числі й політики, які не хотіли б бачити мене на посаді глави суду, тому що мої принциповість і непоступливість заважають отримати їм повний контроль над судовою владою й певною вигодою", - заявив він.

"Нинішній тиск на мене й через чоловіка моєї старшої доньки Лади Євгена Корнійчука й через молодшу дочку Ірину багато в чому пояснюється особистими мотивами", - упевнений Онопенко.

Він підтвердив, що не збирається йти з посади глави ВСУ, а на запитання, чи просили його поступитися чимсь в обмін на припинення переслідувань його родичів, сказав: "Сьогодні я не хотів би давати відповідь на це запитання".