Кучма: Генпрокуратура може викликати кого завгодно

Середа, 30 березня 2011, 12:23

У Генпрокуратури є право викликати на допити тих людей, яких вони вважають за потрібне.

Про це заявив екс-президент Леонід Кучма, коментуючи інформацію про нібито наміри в рамках справи проти нього допитати екс-главу СБУ Леоніда Деркача, екс-главу адміністрації президента Віктора Медведчука та екс-секретаря РНБО Євгена Марчука.

"Прокуратура має право хоч десять раз викликати. Я думаю, і Марчук, і Медведчук - відомі люди - давали свідчення. Не думаю, що в них за ці роки хоч щось змінилося", - сказав він.

"Хоча, знаєте, 10 років - це час досить більше, щоб пам'ятати всі деталі, які там відбувалися", - зазначив Кучма перед допитом в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, адвокат Ігор Фомін заявив, що американський адвокат Алан Дершовіц, якого запросив екс-президент, буде в групі захисту.

"На сьогоднішній день це питання ще не обговорювалося, у якій він (Дершовіц) буде ролі. Він буде однозначно в групі захисту", - сказав він.

Фомін також зазначив, що поки не вивчалося питання про можливість допустити Дершовіца "безпосередньо у кримінальну справу". На його думку, Кучма користується послугами американського адвоката, щоб привернути увагу міжнародної громадськості.

"Це зірка адвокатури. Я вважаю, що його роль має дуже велике значення, тому що ми знаємо як працює наша система правосуддя і як працює наша система правоохоронних органів - це просто, м'яко кажучи, критична робота", - заявив адвокат.

"Тобто, те, що робиться зараз, слабко підходить під поняття законності. Я думаю, що основна роль американського адвоката - це привернути увагу і все-таки (примусити) виконувати вимоги закону", - зазначив Фомін.

За його словами, участь американського адвоката не дозволить суду проігнорувати доказову базу захисту Кучми.

"Якщо у нас будуть докази, щоб вони не були проігноровані, щоб вони були надані і громадськості і суду...І щоб суд не міг не почути доказів", - сказав він.

Як відомо, Генпрокуратура винесла постанову, згідно з якою Фомін відведений від захисту Кучми, оскільки в рамках цієї кримінальної справи Фомін надавав юридичну допомогу Олексію Пукачу у 2003 році.