Адвокати Кучми хочуть залучити фільм Кончаловського до справи

Середа, 11 травня 2011, 14:44

Адвокати екс-президента Леоніда Кучми вважають, що фільм російського кінорежисера Андрона Кончаловського "Битва за Україну" треба залучити до матеріалів справи проти Кучми.

Про це повідомляє Президентський фонд Кучми "Україна", передає "Інтерфакс".

На думку адвокатів Віктора Петруненка й Сергія Ульянова, фільм "Битва за Україну" містить фактичні дані, які мають доказове значення для справи, і слідчі повинні перевірити ці докази.

Серед іншого, фільм містить свідчення керівника міжнародного Фонду громадянських свобод Олександра Гольдфарба про існування записів екс-співробітника Держохорони майора Миколи Мельниченка, які свідчать, що Кучма одразу після зникнення Георгія Гонгадзе був украй стурбований і вимагав знайти журналіста.

Таким чином, ці записи спростовують версію слідства про причетність Кучми до трагічних подій із Гонгадзе, вважають адвокати.

Більше того, герої фільму говорять про те, що Мельниченко використовував записи з корисливою метою, торгував державними інтересами України.

"Він їх продавав частинами. Він продавав їх і гуртом, і в роздріб", - говорить у фільмі секретар Християнсько-демократичного союзу (ХДС) України Давид Жванія.

"Мельниченко ходив Америкою й шукав фінансування на розшифровку цих записів. Йому дали десь $60-70 тисяч у цей проект у якості гонорар", - зазначає у стрічці Гольдфарб.

"Коли він приїхав сюди й вибачився, йому сказали: "Коля, давай публікувати все, що є на цих плівках". Він сказав: "Ні. Я не буду це публікувати, бо це, по-перше, моя власність. У мене на це копірайт. Скільки ви мені заплатите?", - додає він.

Також, зазначають у фонді Кучми, фільм містить спогади осіб, які безпосередньо спілкувалися з Мельниченком і особисто знайомилися зі змістом його записів після зникнення Гонгадзе.

Вони нібито мають інформацію про суперечності в заявах і поясненнях Мельниченка, а також про справжні мотиви його дій.

* * *

Уривок із фільму "Битва за Україну" Кончаловського