СБУ: На чеських шпигунів працювали двоє українців

П'ятниця, 13 травня 2011, 17:53

СБУ затримала двох громадян України, підозрюваних у співробітництві з чеською військовою розвідкою.

Про це повідомила на брифінгу в п'ятницю речник СБУ Марина Остапенко.

За її словами, викрито злочинну діяльність співробітника держпідприємства "Завод 410 цивільної авіації", громадянина С.

За словами Остапенко, він з метою матеріального зиску передавав аташе з питань оборони посольства Чеської Республіки полковнику Зденеку Кубічеку документи "щодо перспектив діяльності ДП Південмаш, програм з розробки літака АН-70 і АН-178, а також документацію щодо системи активного захисту літальних апаратів "Адрос".

"Чеського дипломата цікавили також інформаційні матеріали, в тому числі закритого характеру стосовно українських розробок у галузі бронетанкового машинобудування і супутникової навігації для танків "Оплот", перспективи програм розробки літака АН-70 і АН-178, а також щодо розробок ракетно-космічних систем, які здійснюються на КБ "Південне" для російської сторони", - зазначила вона.

На відео, наданому Службою безпеки, видно момент передачі грошей інформатору, а також технічні документи, які він передавав.

За словами Остапенко, наразі українець перебуває під вартою, проти нього порушено кримінальну справу за збір та розголошення інформації, що може становити державну таємницю, що загрожує йому позбавленням волі від 4 до 8 років.

Крім того, за словами Остапенко, викрито злочинну діяльність чиновниці Міноборони, майора Л., яка у 2005 році була завербована спецслужбами Чехії і передавала дипломатам копії таємних документів стосовно діяльності військових наукових закладів щодо розробки "новітніх зразків військової техніки та озброєння".

"Під час слідства майор Л. засвідчила, що отримала від військового аташе посольстві Чехії майора Петри Новотної спеціально виготовлені документи для виїзду закордон на підставне прізвище", - сказала Остапенко.

За її словами, громадянка України, намагаючись уникнути покарання 2 місяці тому звернулася до чеського посольства щодо політичного притулку.

"Я не знаю, що посольство відповіло їй, але вона була затримана під час спроби виїзду до іншої країни", - сказала Остапенко.

Вона також повідомила, що проти українки порушено кримінальну справу за розголошення держтаємниці, а крім того "вирішується питання щодо притягнення її до відповідальності за державну зраду у формі шпигунства".

"На даний момент з майора Л. взято підписку про невиїзд, оскільки вона виховує двох неповнолітніх дітей", - зазначила Остапенко.

Українська правда