Відомий правозахисник: Луценко є політв’язнем

Вівторок, 24 травня 2011, 08:21

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров не вважає заяви Юрія Луценка та його адвокатів політичними.

На його думку, екс-голова МВС є "політв'язнем", передає "Німецька хвиля".

"Рішення про утримання Луценка під вартою є невмотивованим і таким, що порушує 5-ту статтю Європейської конвенції. І те, що робилося слідчим, це порушення 6-ї статті Конвенції так само", - сказав правозахисник.

Захаров зазначив, що присутність у Печерському райсуді Києва під час розгляду справи Луценка представників посольств двох країн Євросоюзу свідчить про стурбованість європейської громадськості та спостереження за перебігом судового процесу з боку ЄС.

Співголова Харківської правозахисної групи не виключив, що згодом до такого спостереження долучаться й інші європейські організації.

Як відомо, Печерський райсуд Києва в понеділок не задовольнив клопотання захисників Луценка щодо недовіри та відводу головуючому судді, звільнення підсудного з-під варти та вимоги екс-міністра, аби його справу розглядав суд присяжних.

Віце-прем'єр Борис Колесніков, якого за "помаранчевої" влади судили в тому ж суді, що й Луценка, порадив екс-голові МВС зосередити увагу своїх адвокатів "на пошуку аргументів невинуватості, а не на політичних заявах".