У Туреччині перемогли колеги "Батьківщини" і Ющенка

Вівторок, 14 червня 2011, 11:48

Партія справедливості й розвитку, що перемогла на парламентських виборах у Туреччині, сформує однопартійний уряд, але не зможе змінити Конституцію.

Лідером партії є прем'єр країни Реджеп Таїп Ердоган.

Очікується, що 26 червня президент країни Абдулла Гюль дасть йому мандат на формування нового уряду, який Ердоган планує сформувати до кінця першого тижня липня, повідомляє турецька газета Hurriyet.

За результатами виборів, його партія набрала 49,9% голосів. Також у парламент пройшла головна опозиційна сила Туреччини - Республіканська народна партія.. На третьому місці - Партія національної дії.

Перед виборами Ердоган повідомляв про необхідність прийняття змін до Конституції, прийнятої військовим урядом у 1982 році.

Однак для цього уряду доведться провести референдум, оскільки обійтися без нього ПСР могла б, лише отримавши 330 місць у парламенті.

Прем'єр, заявляє, що хоче домогтися змін, щоб зробити державу більше демократичною і розширити особисту свободу громадян.

Супротивники Ердогана, однак, думають, що він у першу чергу спробує підсилити позиції президента країни, плануючи в майбутньому зайняти цю посаду.

Ердоган стане прем'єром втретє.

Партія справедливості й розвитку із січня 2005 року має статус спостерігача в Європейській народній партії. Цю політичну силу також уважають партією поміркованих ісламістів. Саме вона в 2007 році провела закон, що дозволяє носіння хиджаба в університетах.

Як відомо, спостерігачами в ЄНП також є партія Батьківщина, Наша Україна і Народний рух України.

Українська правда