Голова комітету Шевченківської премії хоче піти через нахабних "гостей"

Неділя, 5 червня 2011, 11:47

Поет і державний діяч Борис Олійник хоче піти з посади голови Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка.

Про це він пише у своїй статті в "Дзеркалі тижня. Україна", опублікованій в суботу.

Олійник, який уже очолював Комітет Шевченківської премії за радянських часів і минулого року знову повернувся на цю посаду, зазначає, що він одразу "відчув, як усе змінилося відтоді" і наскільки він "застарів зі своїми принципами для нинішнього стану речей".

"Вже перед оприлюдненням списку в комітеті почастішали гості. А декотрі прямо, без жодних евфемізмів, заявили, що коли й цього разу не пройдуть, вдадуться ледь не до суду", - зазначив голова Шевченківського комітету.

"Нині деякі пошуковці не просто просувають, а пробивають самих себе в лауреати і, до речі, на ордени! Причому без найменшого натяку хоча б на легеньку зніченість: прямо межи віч декотрі уже й не просять, а вимагають", - пише він.

Водночас, Олійник зазначає, що цьогорічні лауреати "пройшли вельми щільне сито відбору і здобулися на визнання не випадково". Однак, "в дискусіях щодо тих чи тих номінантів відчувались і цехові та регіо­нальні інтереси, і особиста приязнь чи антипатія, аж до образливих випадів проти "не своїх". А в окремих випадках угадувалась тіньова присутність активних "самопросуванців".

"Тож день, коли задовольнять моє прохання про відставку, вважатиму другим днем свого народження", — резюмує він.

Олійник призначений головою Комітету з Шевченківської премії указом президента Віктора Януковича 5 липня 2010 року.

***

Водночас Янукович привітав учасників і організаторів урочистостей з нагоди 50-річчя заснування Шевченківської премії.

"Ця авторитетна державна премія впродовж півстоліття свого існування стала символом мистецької досконалості, громадянської честі, творчої новизни, важливим чинником культурного, інтелектуального розвитку суспільства", - йдеться в привітанні Януковича, розміщеному на сайті президента в неділю.

"У переддень славної річниці незалежності висловлюю слова щирої вдячності усім Шевченківським лауреатам, усім нашим достойникам, які своєю новаторською працею підносять Україну до духовних людських вершин, до усвідомлення моральної відповідальності нашої еліти за долю держави", - зазначив Янукович.

Водночас, за його словами, "нам ще багато належить зробити для дальшого утвердження престижності цієї нагороди, авторитетності національного художньо-мистецького слова".