Янукович не побачить, як йому оголошують "переоблік", – летить у гості

Середа, 30 листопада 2011, 09:11

30 листопада – 1 грудня президент Віктор Янукович відвідає Ізраїль.

Як повідомив глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, у рамках візиту заплановані переговори Януковича з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом та прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу.

На порядку денному, зокрема, визначення шляхів подальшого розширення торговельно-економічної взаємодії та досягнення конкретних домовленостей щодо реалізації спільних взаємовигідних проектів, співпраця в науково-технічній і культурно-гуманітарній сферах.

Також у рамках візиту планується підписання двосторонніх документів. Йдеться, зокрема, про спільну заяву президентів, меморандум про співпрацю в галузі автодорожньої інфраструктури, план співпраці у сфері охорони здоров’я на 2012–2015 роки.

Крім того, відбудеться бізнес-форум.

Депутат-регіонал Анатолій Кінах сказав Радіо "Свобода", що "візит має принципове значення, в першу чергу, в економічному напрямку", а на бізнес-форумі "будуть представлені біля 40 українських  компаній і їхні потенційні партнери з ізраїльського боку".

А керівник управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань АП Ганна Герман повідомила bbc.ua, що в Ізраїлі може йтися про подальшу долю старовинної синагоги в Умані Черкаської області.

Єврейські громадські організації неодноразово зверталися до української влади з проханням уладнати конфлікт із приватною компанією, на території якої опинилася синагога, яку відвідував ще цадик Нахман декілька століть тому.

"У приватну власність в Умані у 2007 році незаконно було передано шматок землі, на якій знаходиться пам'ятка архітектури – синагога, якій понад 300 років. Іудейські громади неодноразово порушували цю проблему, домагаючись дозволу відвідувати синагогу", - сказала Герман.

Вона зазначила з посиланням на міського голову Умані, що 6 грудня відбудеться засідання суду, на якому очікується ухвалення рішення про повернення земельної ділянки у власність міста, після чого міська влада надасть землю, на якій стоїть синагога, іудейській громаді.

Як відомо, на 1 грудня в Україні заплановані акції протесту проти дій влади.