Янукович наказав забезпечити ліки й вакцини для дітей

Понеділок, 16 січня 2012, 16:51

Президент вимагає від уряду вчасно забезпечити лікувальні заклади якісними вакцинами та ліками, витратними медичними матеріалами та необхідним обладнанням для сучасного лікування дітей.

По це заявив уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко, повідомляє прес-служба глави держави.

"Президент неодноразово звертав увагу на те, що Міністерство охорони здоров'я України не створило належних умов для збереження здоров'я дітей, забезпечення вакцинами, доступу до високоякісних медичних послуг, попередження інвалідності, поширення соціально небезпечних захворювань", - заявив він.

Павленко зауважив, зокрема, що за даними Генпрокуратури, через несвоєчасну закупівлю вакцин та їх доставку в регіони, імунопрофілактикою в 2011 році охопили лише 36% дітей.

"На виконання доручення президента уряду вдалося до кінця 2011 року врегулювати ситуацію з вчасним проведенням закупівель і доставки в регіони основних вакцин та ліків за державними програмами", - сказав він.

Уповноважений президента з прав дитини наголосив, що минулорічна ситуація не повинна повторитися.

Тому Віктор Янукович вимагає вчасного та прозорого проведення тендерів на закупівлю необхідних вакцин і ліків, а також невідкладних заходів щодо розподілу та доставки до лікувальних установ медикаментів, виробів медпризначення, імунобіологічних препаратів.

"Науково доведено, що охоплення населення профілактичними щепленнями менше, ніж 95%, не забезпечує рівень колективного імунітету – цим створюються умови для розповсюдження інфекцій, що неминуче призводить до виникнення спалахів епідемій, дитячої смертності та інвалідності дітей", - підкреслив Павленко.

Президент наполягає, щоб при внесенні змін до держбюджету-2012 у повному обсязі передбачили видатки на забезпечення дітей-інвалідів із глухотою, імунодефіцитними станами, гемофілією, вірусними гепатитами, аутизмом, онкологією, онкогематологією тощо необхідними ліками, безоплатними реабілітаційними послугами, щорічним санаторно-курортним лікуванням, імунопрофілактикою, обладнанням лікувально-профілактичних закладів для попередження смертності, захворюваності та інвалідності дітей.