Захист Кучми: тепер нічого не заважає знайти замовників Гонгадзе

П'ятниця, 20 січня 2012, 17:00

Зняття звинувачень з екс-президента Леоніда Кучми дозволить слідству встановити справжніх замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Таку думку озвучили адвокати Кучми Сергій Ульянов і Віктор Петруненко, коментуючи визнання Апеляційним судом Києва законності рішення Печерського райсуду.

"Скасування постанови про порушення кримінальної справи проти Кучми означає, що тепер слідство буде мати можливість повністю сконцентруватися на розслідуванні справи про вбивство Гонгадзе, що дасть можливість встановити імена справжніх замовників та організаторів злочину", - йдеться в їх заяві.

Адвокати підкреслюють, що скасування постанови про порушення справи означає, що "нарешті відсічена тупикова гілка розслідування справи про вбивство Гонгадзе, в яку вперто намагалися направити слідство і громадську думку впродовж одинадцяти років".

У заяві наголошується, що з самого початку кримінального переслідування Кучми була очевидна його непричетність до скоєння злочину.

"Кримінальне переслідування Кучми ґрунтувалося на вкрай брехливих свідченнях Пукача (екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС), які він у процесі слідства постійно домислював і пристосовував під "записи Мельниченка" (екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка)", - йдеться в коментарі адвокатів.

Захист Кучми нагадує, що звинувачення базувалося на плівках Мельниченка, "який зараз переховується за кордоном від кримінального переслідування".

Що стосується самих записів, то, як підкреслюють адвокати, немає жодної експертизи, яка б виключала їх монтаж.

"Тільки встановивши всіх причетних до здійснення спецоперації з незаконного прослуховування кабінету президента, монтажу і фальсифікації записів, буде можливо встановити справжніх організаторів і замовників "касетного скандалу" і трагічних подій з Гонгадзе", - зазначили адвокати.

"Тільки після того, як слідчі зберуть весь злочинний ланцюжок "виконавці-організатори-замовники", можна буде стверджувати, що істина у справі Георгія Гонгадзе нарешті встановлена", - резюмувала захист Кучми.

Як відомо, 20 січня Апеляційний суд Києва визнав законною відміну постанови про порушення кримінальної справи відносно екс-президента Леоніда Кучми про його причетність до вбивства Гонгадзе.

Інтерфакс-Україна