Лавринович розповів, якими будуть біопаспорти

Четвер, 16 лютого 2012, 10:51

У разі прийняття закону "Про документи ..." наявність біопаспортів буде не обов'язковою.

Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Обов'язкового документа не буде. Одна людина може вибрати паспорт з біометричними даними, інший - посвідчення громадянина України. Хтось захоче мати обидва документи. Людина, яка не бажає нікуди виїжджати з Україною, може обмежитися посвідченням, яке, до речі, буде безстроковим, простим і дешевим у виготовленні, зі звичною вклеєною фотографією", - пояснив міністр.

За словами Лавриновича, закон не передбачає створення єдиної бази даних про документи.

"База біометрики теоретично може бути тільки щодо тих людей, які дали згоду на внесення до неї своїх даних", - зазначив він.

Як запевнив міністр, у біопаспортах не буде даних про сімейний стан, наявність та кількість дітей і т.д.

Разом з тим Лавринович пояснив, що при переході зі старої паспортної системи всі видані раніше документи діятимуть до закінчення передбаченого ними строку дії, і обов'язкової заміни документів не буде.

Коментуючи законопроект про біопаспорти, зареєстрований, зокрема, представниками Партії регіонів, міністр зазначив, що він "створить корупційні можливості для окремих осіб".

"Мова йде про діяльність кола осіб, що монополізували український ринок (виготовлення паспортів) і створили чимало корупційних схем, які несуть реальну загрозу не тільки економіці, а й безпеки України", - зазначив він.

За словами Лавриновича, раніше за даним фактом порушено кримінальну справу.

"У ньому фігурували конкретні особи, були їхні прізвища, але, оскільки деякі з них захищені імунітетом (депутатським), справу було порушено за фактом", - підкреслив міністр юстиції.