Президент Сирії обдурив США заради iTunes - особиста переписка Асада

Четвер, 15 березня 2012, 12:07

Особиста переписка президента Сирії Башара Асада з його дружиною потрапила в руки британській газеті The Guardian,

Журналісти змогли ознайомитися з більш, ніж трьома тисячами документів, що є, за словами активістів, копіями листів з аккаунтів Асада і його дружини, перехоплених із червня минулого року до початку лютого.

"З документів, що зявилися в першу річницю початку повстання, у ході якого вбито понад 8 тис. сирійців, виходить: родина президента напрочуд огороджена від наростаючої кризи й продовжує жити в розкоші", - говориться в статті, переклад якоъ наводить Иносми.

"Коли світ з жахом спостерігав за жорстоким придушенням акцій протесту в різних районах країни й багато сирійців зіштовхнулися з дефіцитом продовольства, пані Асад витратила понад 10 тис. фунтів на свічники, столи й люстри з Парижа, а також доручила помічнику замовити на Amazon набір для фондю", - говориться в статті.

Газета відзначає, що постаралася впевнитися в дійсності листів: "їхній зміст зіставили з точно відомими фактами, ми зв'язалися з 10 особами, чиї листи виявилися серед документів".

Видання повідомляє: "Перевірка наводить на думку, що листі справжні, але перевірити всі й кожне виявилося неможливо".

З переписки виходить, що Асад жартував над реформами, які сам же й обіцяв: в одному листі є фраза "порожні закони про партії, вибори, ЗМІ".

Асад обійшов санкції США й "купував музику й додатки на iTunes через третю особу з адресою в США".

Активісти стверджують, що одержали доступ до аккаунтів завдяки логінам і паролям, які отримали від джерела з оточення президента.

Серед листів виявилася службова записка від радника Асада, який пише, що проконсультувався з радником іранського посла. Лист містить рекомендації вживати в публічному виступі "енергійні й загрозливі" висловлювання й "оголосити більше даних про військовий потенціал" Сирії.

За даними ООН, кількість жертв сірійської кризи за рік перевищила 8 тис. осіб, десятки тисяч сирійців залишились без будинків.

Дамаск, у свою чергу, стверджує, що діє не проти мирних демонстрантів, а проти збройних терористичних угруповань, яких підтримують ззовні, а вони самі причетні до вбивства більш ніж 2 тис. сірійських військових.