Фюле розповів, коли запрацює Угода про асоціацію з ЄС

Субота, 24 березня 2012, 10:26

Припинення політичних переслідувань в Україні дасть змогу ввести в дію значну частину Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це заявив єврокомісар із питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле під час зустрічі з лідером "Фронту змін" Арсенієм Яценюком у п’ятницю в ході Брюсельського форуму, повідомляє прес-служба партії.

Фюле зазначив, що від України залежить, як швидко набуде чинності економічний блок Угоди – а саме щодо створення зони вільної торгівлі.

Суттєвий прогрес у відновленні демократичних прав і свобод, зупинка кримінального переслідування Юлії Тимошенко та інших політичних в’язнів, забезпечення їй належного медичного лікування дадуть змогу ввести в дію цю Угоду без ратифікації національними парламентами країн ЄС.

Як зазначає прес-служба, це віднесено до компетенції Європейської комісії, Ради ЄС та Європарламенту.

Фюле підкреслив,що кримінальна справа Тимошенко є тільки вершиною айсбергу. Мова йде про системні й глибокі реформи і перетворення в Україні. І без вирішення системних проблем європейська інтеграція України буде під питанням.

Він також наголосив, що не буде стороннім спостерігачем, адже багато зробив для розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом і для нього важливо, аби ця Угода відбулася.

У свою чергу Яценюк звернувся до єврокомісара з проханням підтримати і посилити сигнал, що Україна є частиною Великої Європи.

"Україні треба підписати і ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС. Ми впевнені, що новий парламент, в якому буде сформовано демократичну більшість, це зробить", - зазначив лідер "Фронту Змін".