Людина, близька до оточення Януковича, поскаржилася, що СБУ вимагало 10 мільйонів

Середа, 11 квітня 2012, 09:56

Генпрокуратура перевіряє обвинувачення у вимаганні предстваниками СБУ великої суми грошей у бізнесмена Павла  Борулько, якого обвинувачують у розкраданні 620 мільйонів гривень.

За інформацією газети Комерсант, генпрокурор Віктор Пшонка доручив перевірку заступникам генпрокурора Євгенію Блажівському й Анатолію Пришку.

За наявною інформацією, слідчі побували в Білорусії наприкінці березня й зустрілися там з Борульком.

Він підтвердив, що заяву, направлену на ім'я Кузьміна писав дійсно він, і виявив бажання співробітничати зі слідством.

Видання також приводить текст заяви Борулька, у якому він заявляє про вимагання в нього $10 млн із боку співробітників СБУ.

У заяві він стверджує, що порушена СБУ щодо нього і його підлеглих кримінальна справа є "елементом вимагання хабара в особливо великому розмірі". 

Борулько стверджує, що перед порушенням кримінальної справи два роки тому він позичав $150 тис. начальнику департаменту контррозвідувальноого захисту економіки держави Андрію Кміті.

"Упевнений, що особисті неприязні відносини Кмити до мене виникли в період, коли я запропонував йому повернути $150 тис., які він зайняв у мене для покупки будинку в селі Козин (Київська область)…Зазначені кошти Кміта мені повернув, відзначивши в травні 2010 року, що я нібито "украв" гроші й буду сидіти",— говориться в заяві. 

Після цього, за словами Борулька, у СБУ були заведені оперативно-розшукові справи, і в період із травня по листопад йому "через спільних знайомих неодноразово надходила інформація, що він "особисто скривдив Кміту, і має заплатити йому в різні періоди від $1 млн до $5 млн за нанесену образу, щоб перевірки припинилися". 

З кінця 2010 року, стверджує бізнесмен, начальник слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко почав через колишнього заступника прокурора Юрія Гайсинського вимагати в нього хабар у розмірі $2 млн за закриття справи.

Він відзначив, що в нього є аудіозапис однієї такої бесіди, яку він готовий надати в Генпрокуратуру.

Згідноз заявою, уже у вересні через іншого посередника в Борулька вимагали  $1,3 млн за те, щоб не була арештована його дружина Алла Борулько.

Після цього, за словами Борулька, Гайсинський вимагав у нього ще $5 млн, і він передав ці гроші 21 листопада 2011 року. Після цього, за його словами, у нього стали вимагати $10 млн, "через те, що справа про розкрадання коштів одержала великий резонанс".

У СБУ вже заявили про неправдивість заяви Борулька.