Гриценко ще переконаний, що вибори будуть чесні

Середа, 18 квітня 2012, 19:52

Новий закон "Про вибори" захистить від підробки бюлетенів.

Таку думку озвучив лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко на прес-конференції, повідомляє Gazeta.ua.

"Зараз панує в людей думка, що вибори вже не мають значення, все вже вирішено, ходи не ходи, а результат відомий, ця влада надовго прийшла", - зазначив він.

"Є 3 ключові позиції в новому законі "Про вибори", яких раніше не було. Вони перекривають основні канали фальсифікації", - заявив Гриценко.

Політик пояснив, чому саме можливість фальсифікації мінімізується: "Якщо раніше можна було друкувати скільки завгодно, безконтрольно, то тепер процес друку бюлетенів буде відбуватися під пильним оком контрольної комісії парламенту, до якої ввійдуть і представники від опозиції. Тобто жодного зайвого бюлетеня надруковано не буде. ".

"Раніше в бюлетень від руки було вписано номер дільниці, тому що тепер типографським способом вдрукують номер кожної окремої дільниці, яких понад 30 тисяч. Не можна буде з однієї дільниці перекинути голоси на іншу", - зауважив Гриценко.

"Закон новою нормою вимагає, щоб усі документи про вибори зберігалися 5 років, тобто все зберігатиметься до жовтня 2017 року. Це означає, що підмінити бюлетень по дорозі різаним папером не вдасться, як це робили раніше. Відповідальність від 4 до 6 років тюрми. Якщо хтось знищив, або підробив, то сяде гарантовано. Про це попіклується президент, якого оберуть у 2015 році", - підсумував політик.