Путін домовився про флот і сподівається, що Україна не забуде про СНД

Четвер, 12 липня 2012, 21:45

Україна і Росія домовилися продовжити переговори про функціонування та перебування Чорноморського флоту Росії на території України в Криму.

Про це сказав президент Віктор Янукович на спільній з президентом Росії Володимиром Путіним прес-конференції в Ялті (Крим).

"Було вирішено продовжити переговорний процес з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України", - сказав Янукович.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін заявляє, що Росія поважає євроінтеграційний курс України.

Він підкреслив що Росію ніяк не зачіпає те, що у своїй зовнішній політиці Україна ставить її на рівні з США і Китаєм, а інтеграцію в Європейський Союз вважає своїм пріоритетом.

"В остаточному підсумку визначення пріоритету такого характеру - це суверенний вибір кожної країни і народу цієї держави, і, зрозуміло, ми завжди будемо відноситься до цього з повагою", - заявив Путін.

Він додав, що сподівається, що ЄС також буде звертати ретельну увагу на Україну.

"Я сподіваюся, що і Євросоюз, незважаючи на свої труднощі, з проблемами з Грецією, Португалією, з Іспанією, з Італією, теж зверне увагу на країни пострадянського простору, які конкретно заявляють про свій власний вибір" - сказав Путін.

Він підкреслив, що всі пострадянські країни, в тому числі і Росія, зацікавлені у співпраці з ЄС.

У той же час Путін зазначив, що Росія розраховує на швидку ратифікацію Україною угоди про зону вільної торгівлі Співдружності Незалежних Держав.

"Україна була завжди лідером в цьому процесі і, врешті-решт, і президент (Янукович), і голова уряду (Микола Азаров) нас дотиснули, ми підписали, і ратифікували, а Україна - поки ні. Для нас це несподівано, і ми дуже сподіваємося, що за підтримки громадськості, ЗМІ це все-таки відбудеться", - сказав Путін.

Він нагадав, що саме Україна багато років підштовхувала інші країни до підписання даної угоди.

У свою чергу Янукович зазначив, що в даний час ця угода проходить внутрішньодержавні процедури і запевнив свого російського колегу, що найближчим часом Верховна Рада її ратифікує.

Як відомо, у травні Янукович прогнозував ратифікацію Україною угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД найближчим часом.

18 жовтня 2011 року 8 країн СНД домовилися про створення зони вільної торгівлі, однак з низкою вилучень по окремих групах товарів (на які мита все-таки передбачені).

Українські новини