Франція і Німеччина вбачають, що Україну відштовхнули від ЄС

Четвер, 30 серпня 2012, 17:32

Вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права в Україні може стати перешкодою для подальшого зближення країни з Європейським Союзом.

Про це йдеться в заяві Міністерство закордонних справ Франції, повідомляє персональний сайт екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Франція глибоко шкодує у зв’язку з тим, що суд відхилив касаційну скаргу Тимошенко. Ми знову заявляємо про нашу заклопотаність розвитком політичної ситуації в Україні та закликаємо владу України поважати свої зобов'язання по дотриманню основних прав і свобод", - сказано в повідомленні.

"Вибіркове правосуддя та недотримання принципів верховенства права в Україні може перешкодити подальшому зближенню з Європейським Союзом, у тому числі підписанню угоди про асоціацію України з ЄС", - йдеться у заяві МЗС Франції.

В свою чергу уповноважений федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Льонінґ заявляє, що рішення касаційного суду у справі Тимошенко віддаляє Україну від правової держави.

"Підтвердження вироку про позбавлення волі терміном на сім років є ще одним кроком назад. Тим самим Україна ще більше віддаляється від правової держави. Вироки проти Тимошенко та інших опозиціонерів політично мотивовані та є ознакою вибіркового правосуддя", - заявив Льонінг.

Німецький правозахисник підкреслив, що Федеральний уряд Німеччини спільно з партнерами у ЄС й надалі виступатимуть на захист Юлії Тимошенко та інших опозиціонерів.

"Уряд України несе обов’язок із забезпечення процесів на засадах правової держави та швидкого усунення прогалин в системі свого судочинства. Крім того, має бути гарантована можливість безперешкодної участі опозиціонерів у виборчій парламентській кампанії та вільне і чесне проведення цих виборів в жовтні. Судові вироки проти опозиційних політиків вже зараз породжують суттєві сумніви в цьому", - наголосив він.

"Ми дуже пильно будемо стежити за ходом подій в Україні. Праводержавність, незалежне судочинство та вільні і чесні вибори є вирішальною передумовою для подальшого наближення України до Європейського Союзу", - заявив уповноважений Федерального уряду Німеччини з прав людини Маркус Льонінґ.

Українська правда