У Євросоюзі страйкують проти політики суворої економії

Середа, 14 листопада 2012, 10:51

14 листопада у низці країн Євросоюзу масово страйкують проти заходів суворої економії.

Наймасовіші акції – в Іспанії, Португалії, Італії та Греції, де люди вийшли на вулиці ще вночі, передає "Дзеркало тижня".

Так званий Європейський день дій та солідарності (або 14-N) розпочався відразу опівночі.

Загалом 40 профспілкових організацій із 23 країн ЄС вийшли на акції протесту на заклик Європейської конфедерації профспілок, передає Euronews.

 

Вперше в історії Конфедерації вдалося організувати одночасні страйки майже у всіх країнах Євросоюзу.

Наймасштабніші акції, як очікується, пройдуть в середземноморських країнах Європи, що постраждали від боргової кризи найбільшою мірою.

 

Профспілки та соціалісти обіцяють вивести на вулиці мільйони людей.

День загального страйку оголошений у Португалії та Іспанії. Як передає Радіо "Свобода", там у середу не працюватиме громадський транспорт, літаки залишаться в аеропортах, учні не прийдуть до шкіл.

 

Найбільше профспілкове об’єднання Італії закликало припинити на кілька годин роботу в усій країні. Грецькі профспілки також оголосили про 3-годинне припинення роботи.

Низка акцій протесту і символічного призупинення роботи пройде у Франції, Німеччині, Румунії, Чехії та Польщі.

Керівник наймасовішої профспілки Іспанії Фернандо Тохо називає таку координацію "історичним моментом у європейському профспілковому русі".

У Мадриді профспілковий лідер Кандідо Мендес заявив, що політика економії була нав'язана Іспанії Комісією слідом за "наказом з Берліна", однак глава іспанського уряду "не тільки приймає це, але береться за це ще більше".

 

Робочі незадоволені тим, що їм доведеться з власної кишені платити за економічну політику, яку проводять уряди їхніх країн.

В Іспанії зараз не має роботи кожен четвертий працездатний громадянин, Мадрид може найближчим часом попросити про допомогу.

Португалія торік уже отримала таку допомогу від Євросоюзу. Говорять, що країна переживає зараз свій найгірший спад з 1970 року. Там це вже другий загальний страйк у цьому році.