Ділового партнера Авакова затримав Інтерпол Італії – джерело

Середа, 14 листопада 2012, 17:37

Колишнього заступника глави наглядової ради ПАО "Інвестор" Геннадій Гаєвий, оголошений у розшук у справі про незаконну передачу 700 га землі під Харковом, затримав Інтерпол в Італії.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

"12 листопада в місті Фрозіноне (Італія) він був затриманий", - повідомило джерело.

Пізніше Аваков заявив, що Гаєвий сам звернувся до органів юстиції Італії.

"Дізнавшись про те, що в Інтерпол надійшли документи з України із проханням оголосити його в міжнародний розшук, Гаєвий прийняв рішення пройти судову процедуру розгляду можливості його екстрадиції в Україну", - процитувала Авакова його прес-секретар Наталя Стативко.

За словами Авакова, Гаєвий має намір надати суду докази політичної мотивації переслідування з боку української влади його особисто й компанії "Інвестор".

"Він звернеться до органів юстиції Італії із проханням дати оцінку цьому переслідуванню", - додала Стативко.

Аваков очікує, що суд прийме рішення найближчим часом, і що Гаєвий отримає "повну свободу на час розгляду справи й відмову в екстрадиції, оскільки буде ще раз визнано замовний і політичний характер так званої кримінальної справи".

"Я впечений, що органи юстиції Італії розберуться в ситуації настільки ж оперативно й об'єктивно, як і в моєму випадку (у жовтні колегія суддів Римського апеляційного суду прийняла рішення про відмову в екстрадиції Авакова)", - процитувала Авакова Стативко.

Як відомо, кримінальну справу за фактом шахрайського отримання невстановленими особами земельної ділянки площею близько 700 га на території однієї із селищних рад Харківського району Харківської області було порушено влітку 2011 року.

7 липня 2011 року в рамках цієї справи пройшли обшуки в приміщеннях банку "Базис", АТ "Інвестор" та інших структур, що належать екс-голові Харківської облдержадміністрації, главі Харківської обласної організації ВО "Батьківщина" Арсену Авакову.

Аваков стверджував, що обшук проходив із численними процесуальними порушеннями й призвів до перебоїв у роботі підприємств, що перебували в приміщеннях, де проводили обшук, зокрема був зірваний випуск чергового номера газети "Главное".

Аваков також пов'язував обшук зі своєю опозиційною діяльністю й наміром балотуватися у Верховну Раду.

У вересні 2011 р. у рамках слідства у справі були затримані три людини, у т.ч. голова правління АТ "Інвестор" Андрій Переєденко. Заступник глави наглядової ради АТ "Інвестор" Геннадій Гаєвий, а також співробітник АТ "Інвестор" Денис Оприщенко були оголошені в розшук.

У червні цього року Харківська обласна прокуратура затвердила обвинувальний висновок у кримінальній справі за ч.4 ст.190 (шахрайство у великих розмірах або здійснене організованою групою), ч.3 ст.209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом).

Обвинувачуваним загрожує покарання до 15 років позбавлення волі.

За даними прокуратури, в результаті незаконного отримання земельної ділянки площею близько 700 га державі був нанесений матеріальний збиток у 497 мільйонів гривень.

У цей час ця справа розглядається в Київському районному суді Харкова.