Клименко хоче, щоб всі українці декларували доходи

Субота, 17 листопада 2012, 11:19

Державна податкова служба технічно готова приймати податкові декларації від всіх українців.

Про це повідомив глава податкової Олександр Клименко в коментарі для ZN.UA.

Як пише видання, за необхідність введення загального декларування доходів Клименко висловився в ході одної з недавніх урядових нарад.

За словами голови податкової, загальне декларування доходів є дуже важливим елементом і стимулом легалізації не тільки зарплат, але і підприємницької діяльності в цілому. Крім того, загальне декларування, в разі його правильної реалізації, може стати ефективним методом боротьби з корупцією і нелегальними доходами.

"З технологічної точки зору, податкова служба потенційно готова до обробки і якісного аналізу відповідної інформації. На сьогоднішній день ми вже маємо найпотужніші інформаційно-технологічні можливості, відпрацювали процес електронного декларування з юридичними особами, створили на базі нашої служби загальнонаціональну мережу сервісних центрів, що відповідає кращим світовим стандартам і готова до роботи з населенням на належному рівні", - сказав Клименко.

"Зараз перед нами стоїть завдання відпрацювати відповідні процедури таким чином, щоб сам процес декларування був зручним і займав мінімум часу у громадян", - додав він.

Клименко зазначив, що необхідно вирішити проблему мотивації громадян, показавши їм вигоди добровільної сплати податків.

"Мова йде про забезпечення виконання принципу соціальної справедливості. Громадяни мають бути впевнені в тому, що і показувати реальні доходи, і декларувати майно будуть всі платники податків, у тому числі держчиновники і заможні українці. Як один з варіантів, ми розглядаємо можливість добровільної офіційної легалізації капіталів, щоб підвести нульову межу, створити відправну точку для подальших детінізаційних процесів", - зазначив він.

За словами Клименка, податкова в ході підготовки своїх пропозицій досконально вивчила світовий досвід, а також залучила до роботи над цим питанням одну з провідних світових аудиторських компаній і її міжнародних експертів-консультантів у податковій сфері.

Глава ДПС запевнив, що загальне декларування буде вводитися без поспіху і авралу - таку масштабну реформу краще впроваджувати поетапно, протягом декількох років.

Клименко також пообіцяв, що всі законодавчі ініціативи податкової на цю тему будуть обов'язково виноситися на широкомасштабне публічне обговорення та експертний аналіз.