"Батьківщина" запевняє, що угоді з ЄС заважає не вона, а Янукович

Четвер, 22 листопада 2012, 18:42

Підхід опозиції у питанні підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відповідає національним інтересами України та співпадає з позицією Європейського Союзу.

Про це йдеться в заяві прес-служби партії "Батьківщина", у відповідь на інформацію про те, що опозиція має намір просити Європу не підписувати угоду про Асоціацію з Україною до повного виконання всіх вимог ЄС, що може дійсно перешкодити підписанню.

В партії нагадали, що 5 березня 2012 року газета "International Herald Tribune" опублікувала статтю про Україну міністрів закордонних справ Швеції, Великобританії, Чехії, Польщі та Німеччини, в якій міністри чітко заявили, що "подальший прогрес щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме підписання та ратифікація, насправді, блокується діями української сторони".

Вони також написали, що "розвиток подій в Україні впродовж останніх двох років змушує поставити під сумнів наміри Києва щодо дотримання фундаментальних цінностей, які є основою Угоди та наших відносин у широкому контексті" та нагадали про політично-вмотивоване переслідування лідерів опозиції, що є "несумісним з європейським вибором України".

Також "Батьківщина" вказує, що 25 вересня Держсекретар США Гілларі Клінтон та Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики заявили, що відносини ЄС та США з Україною "зможуть насправді рухатися вперед тільки після того, як в країні буде покладено край вибірковому переслідуванню та будуть проведені вільні та чесні вибори".

На сьогодні жодна з цих умов не була виконана, про що пані Клінтон та Ештон зробили відповідні заяви.

Також нещодавно Посол ЄС в Україні Ян Томбінскі наголосив, що підписання Угоди про асоціацію було "призупинене через питання, пов‘язані з вибірковим правосуддям, зокрема зі справами Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, з незавершенням судової реформи та з нашими сумнівами щодо минулих виборів".

"Таким чином, на сьогодні єдиною перешкодою для європейської перспективи України є режим Януковича, який на словах оголошує європейську інтеграцію пріоритетом для нашої держави, а в дійсності робить протилежне", - зазначається в заяві.

"На сьогоднішній момент "Угоду про асоціацію було "ув’язнено", а ключ знаходиться в руках керівництва країни". Тому звертаємося до президента Януковича та його уряду з вимогою діяти, поки не стало запізно", - підсумували в партії.

Українська правда