Половина України проти надання російській статусу державної

Четвер, 27 грудня 2012, 13:29

Понад половину жителів України проти надання російській мові статусу державної. Про це свідчать дані дослідження соціологічної групи "Рейтинг", проведеного восени.

Згідно з результатами опитування, 51% українців виступає проти статусу державної для російської мови. Водночас 41% респондентів підтримує таку позицію. Ще 8% - не визначилися, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Серед найпалкіших прибічників двомовності - жителі Донбасу (75%), Півдня (72%) та Сходу (53%). Водночас майже 70% жителів Центральної і Північної України і майже 90% Західної - не підтримують ініціативи. Надання російській мові статусу державної більше підтримують старші, найменше - молодь, більше у містах, ніж у селах.

У дослідженні наголошується, що протягом останніх двох років кількість супротивників і прихильників двомовності є майже рівною. Однак у 2012 році рівень підтримки надання російській мові статусу державної різко зменшився, особливо в другій половині року.

Щодо питання ОУН-УПА, чверть опитаних підтримують ідею визнати ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України, 51% - не підтримують. Ще 26% не визначились. Порівняно з 2010 роком кількість прибічників ідеї зросла з 20 до 23%, а противників - зменшилася з 61 до 51%. Також зросла кількість тих, хто не визначився з  приводу цього питання.

Ідея визнати ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність України знаходить підтримку у понад 60% жителів Західної України і близько чверті жителів Центральної і Північної Україні.

При цьому більше половини жителів Сходу, майже 70% Донбасу і Півдня не підтримують такої ініціативи. Цю ідею більше підтримують у селах, ніж у містах. Найбільша кількість тих, хто визначився з приводу цього питання, є серед молоді. Серед літніх людей - найбільший рівень непідтримки.

 Дослідження тривало з 25 вересня до 5 жовтня 2012 року. Аудиторія - населення України віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність - 2000 респондентів.

Метод дослідження - особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3 %, для значень близьких до 5% - не більше 1%.