Колесніченко назвав ідіотами ініціаторів мовного тесту для чиновників

Понеділок, 14 січня 2013, 10:57

Депутати Віктор Балога, Павло Балога й Василь Петьовка пропонують розробити тести на знання української мови для претендентів на державну службу.

Відповідний законопроект про внесення змін до закону "Про засади державної мовної політики" (№1260) вони внесли 11 січня.

Як пояснив газеті "Комерсант-Україна" Василь Петьовка, зміни пропонуються у зв’язку з відсутністю чітких законодавчих норм щодо цього:

"Зараз у різних законах справді присутня норма про необхідність знання української мови, однак вона декларативна. А, наприклад, у законі "Про прокуратуру" взагалі немає такої вимоги".

"Ми пропонуємо тільки концепцію, а самі тести чи порядок іспитів для чиновників повинні розробити в Міністерстві освіти", - уточнив Петьовка.

"Головне, щоб на державні посади не претендували люди, нездатні зв’язати й двох слів українською мовою, як, наприклад, прем’єр-міністр Азаров", - заявив він.

Віктор Балога у себе в Facebook узагалі написав, що прем'єр-міністр та інші вищі посадові особи повинні скрізь говорити державною мовою. 

У свою чергу, один із авторів закону про засади державної мовної політики "регіонал" Вадим Колесніченко сприйняв ініціативу родини Балоги негативно.

"Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне. Насамперед необхідно оцінювати професіоналізм людини, її здатність управляти економікою й приносити користь державі, а не то, якою мовою вона говорить", - заявив він.

"У нас не так багато фахівців-керівників, щоб застосовувати до них критерій знання мови, та й на практиці це буде неможливо реалізувати, оскільки незрозуміло, хто буде перевіряти знання мови, і скільки на це потрібно буде витратити часу й коштів", - додав Колесніченко. 

Водночас, президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт переконаний, що технічна сторона тестування не потребуватиме великих часових чи фінансових витрат.

"По суті, це може бути простий іспит, який здають школярі чи студенти, тож у цьому немає нічого складного. Зрозуміло, що чиновник повинен не просто розуміти мову, а вміти професійно використовувати її. Визначити ступінь володіння мовою не важко буде", - упевнений він. 

Як відомо, Павло Балога входить у фракцію Партії регіонів, а Віктор Балога й Василь Петьовка – позафракційні.