У ЦВК впевнені, що Рада сама має розібратися з мандатами Балоги і Домбровського

Понеділок, 11 лютого 2013, 18:37

Ситуацію з позбавленням мандатів депутатів Верховної Ради Павла Балоги і Олександра Домбровського, за рішенням суду, має врегулювати парламент.

Таку думку озвучив заступник глави Центральної виборчої комісії Андрій Магера, передають "Українські новини".

"Якби ви мене запитали, як далі у цій ситуації бути, особисто я вважаю, що тут повинен своє слово сказати сам парламент, можливо, в особі глави Верховної Ради, можливо, це повинна бути тема для дискусії на погоджувальній раді керівників депутатський фракцій і груп", - сказав він.

Також він додав, що доцільним був би також розгляд цієї ситуації регламентним комітетом Ради.

"Я вважаю, що проблема виникла в парламенті, вона в парламенті і повинна бути вирішена", - сказав Магера.

Крім цього, він нагадав, що згідно з Конституцією, підставами для дострокового припинення повноважень парламентом є: заява депутатів про складення повноважень, набрання законної сили обвинувальним вироком суду проти депутата, визнання особи недієздатною, припинення громадянства та смерть.

При цьому Магера відзначає відсутність законних підстав для призначення ЦВК повторних виборів депутатів Верховної Ради у мажоритарних округах №11 у Вінницькій області і №71 в Закарпатській області.

"На сьогоднішній день я не бачу легітимного законодавчого механізму для призначення повторних виборів. Виходячи з чинного закону про вибори народних депутатів, я цього механізму не бачу", - сказав він.

Також Магера підкреслив, що дане рішення суду суперечить Конституції і законодавству.

"Постанова Вищого адміністративного суду, на мою думку, не має нічого спільного ні з Конституцією, ні з законом, ні з правом", - заявив він.

Заступник глави ЦВК підкреслив, що в законі про вибори депутатів Ради відсутні підстави для призначення повторних виборів.

Як відомо, 8 лютого Віктор Балога заявив про позбавлення Вищим адмінсудом мандатів депутатів парламенту його брата Павла, а також Домбровського.

Позивачем у справі про позбавлення мандатів виступив колишній депутат Ради Юрій Кармазін.